Ny skønlitteratur – august 2015

Åbent vindueAugust er stadig en sommermåned – og i år har vi oven i købet sommeren til gode. Forlagene er dog ved at komme i gang med efterårssæsonens første udgivelser.

Blandt de danske nyudgivelser ser vi en overvægt af lyrik, mens prosa udgør hele det oversatte felt, bl.a. en krimi, der er stor spænding om

Oplysninger, herunder udgivelsesdato, stammer fra saxo.com og forlagenes hjemmesider

Udvalget er udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud.


Danske udgivelser

Bogens forsideNike af Caspar Eric
Caspar Eric debuterede i 2014 med ’7/11’, og jeg spekulerede dengang meget over om jeg skulle tage denne ukendte debut-digtsamling med i min oversigt. Jeg valgte ikke at gøre det, og sådan kan man jo tage fejl en gang imellem. Caspar Eric ser ud til at være kommet for at blive.
Forlaget skriver om ’Nike’: Med udspring i sit idiosynkratiske univers og med absolut gehør for NU stiller Caspar Eric spørgsmålet om, hvad der er en normal krop, og hvordan vi skal forholde os til de kroppe, der falder uden for normalen. En usentimental og skarpskåret bog om at være en ung handicappet krop i verden.
Udkommer 13. august på Gyldendal


Bogens forsideMed sværd og knipler af Lars Frost  
Ikke en ny titel, men en samlet udgave af Lars Frosts romaner: ’Smukke biler efter krigen’ (2004), ’Ubevidst rødgang’ (2008) og ’Skønvirke’ (2011). Man talte engang om savnet af den danske samtidsroman, måske er Lars Frost svaret.
Udkommer 18. august på Gyldendal


Bogens forsideAbandon Green Language af Jonas Rolsted
Jonas Rolsted debuterede i 2012 med digtsamlinge ’Flex Death’ og er nu tilbage med nummer to, der af forlaget lakonisk beskrives som et digt om kærlighed og død.
Udkommer 20. august på Gyldendal


Bogens forsideNoras ark af Anders Johansen
Ungdomsroman om hvad krigen gør ved mennesker, fortalt af en ung pige på vej til at blive kvinde. Bogen foregår på en lille vadehavsø, og spørgsmålet er om øens dige holder.
Udkommer 20. august på Modtryk


Bogens forsideLageret Huset Marie af Jonas Eika Rasmussen
En arbejdspladsroman, hvor omtalen får mig til at tænke på ‘Stormen i 99’ af Kristian Bang Foss. Elias arbejder på Dansk Supermarkeds lager og er forelsket i Marie. Forlaget skriver Bogen handler om at bevæge sig rundt på en udflydende grænse mellem distance og hengivelse; om at være gennemstrømmet af de steder og mennesker, der udgør ens liv, og samtidig støde dem fra sig. Om at nærme sig og blive holdt udenfor
Udkommer 20. august på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideVingeslag af Shadi Angelina Bazeghi
Forfatteren er født i Iran, men kom til Danmark som 12-årig. Hun har oversat ’Kun stemmen bliver tilbage’ af Forugh Farrokhzad og debuterer nu selv som lyriker. Forlaget skriver en ekspressiv digtsamling med en på én gang heftig, sorgfuld og kølig stemme. Digtene kredser om et stormfuldt kærlighedsforhold, om et du og jeg i dialog, om optur og rigdom, krig, afmagt og lidelse, om viljen til at kæmpe og elske – på trods af alle nederlag og fejltagelser.
Udkommer 25. august på Gyldendal


Bogens forsideDøden er en mester af Jette Drewsen
Jette Drewsen luskede som forfatter rundt i udkanten af kvindebevægelsen, og dog ikke. Hun debuterede i 1972 med ’Hvad tænkte egentlig Arendse’ og havde senere stor succes med ’En smuk mand i farver’ (1989) og højskoletrilogien (1992-94). Nu er hun tilbage med en roman om en mand, der føler, at han er kommet bagud i forhold til sin tid, og begynder at indstille sig på, at hans dage er ved at være talte (forlaget)
Udkommer 26. august på Gyldendal


Bogens forsideLegacy af Klaus Høeck
Forlaget skriver: Umiskendelig Høeck-digtsamling, der med selvironi og afklaret humor opsummerer et helt livs erfaringer med familie, ægtefælle, naboer, kolleger.
Udkommer 27. august på Gyldendal


Oversatte udgivelse

Bogens forsideHøjlandet af Steinar Bragi
En af Islands fremmeste moderne forfattere er igen på banen med en roman om hvad der kan ske, når moderne mennesker farer vild i den islandske tåge
Udkommer 11. august på Gyldendal.


Bogens forsideTumult af Hans Magnus Enzenberger
Der findes nogen meget kloge tyskere, fx Heinrich Böll, Günther Grass og Hans Magnus Enzenberger. Jeg har læst en del essays af sidstnævnte, der sætter skarpt lys på vort samfund. Bl.a. et om en mand i en kupé, der føler sit territorium krænket, da en anden passager træder ind. Ved næste station er det de tos fælles territorium, der krænkes osv.  Såre enkelt billede af, hvordan vi møder andre.
Om ’Tumult’ skriver forlaget at den ældre Enzensberger møder sig selv, som han var for 50 år siden, og læseren får indblik i tidens (1960’ernes) politiske landskab samt forfatterens holdning til den unge Enzensberger.
Udkommer 13. august på Gyldendal


Bogens forsideAngreb fra alle sider af Tore Renberg
At læse Tore Renberg er som at vende tilbage til barndommen – og alligevel ikke. For det Stavanger, hans hovedpersoner færdes i, er et helt andet Stavanger end min barndoms ferieparadis fra 1950’erne og 1960’erne. Men alligevel spændende og vedkommende.
Forlaget skriver: sammen med sin forsigtige storebror forlader Ben barndomshjemmet og begiver sig ud på en rejse der bliver katastrofal for nogle og vidunderlig for andre. Det er oktober i Rogaland i Sydvestnorge. Jorden drøner. Pengene knitrer. Pariserhjulet drejer.
Udkommer 14. august på Gyldendal


Bogens forsideVi er ikke os selv af Matthew Thomas
Stor fortællende roman om den amerikanske drøm – og dens mørke sider. Forlaget skriver: Med beretningen om familien Leary fortæller Matthew Thomas historien om den store amerikanske drøm, med et skarpt fokus på ideen om den lykkelige familie og den økonomiske velstand, der gennemsyrede tiden efter Anden Verdenskrig. Resultatet er en fascinerende og bevægende roman; en historie, der minder os om, at livet er mere end en endeløs række af sejre og nederlag, og at vi lever for at elske og blive elsket, og at vi skal huske at fortælle hinanden det, inden det er for sent.
Udkommer  14. august på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideUden personligt ansvar af Lena Andersson
Forfatteren slog igennem med romanen ’Brugstyveri: en roman om kærlighed’ (2014) og er nu tilbage med en ny roman om den problematiske kærlighed. Ester fra ’Brugstyveri’ indleder et nyt håbløst forhold. Det lyder banalt, men en god forfatter kan få selv det banale til at blive god litteratur
Udkommer 14. august på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideSkyggerne vender tilbage af Oliver Truc
Jeg har stadig ’Fyrre grader i skyggen’ til gode, men det skal ikke afholde mig fra at gøre opmærksom på forfatterens 2. arktiske krimi. Forlaget skriver langsomt vokser en dyster historie om ære, hævn og ubønhørlig fremskridtsbegejstring frem for øjnene af de to betjente. Men for Nina bliver det også en personlig historie om den far, der forsvandt, da hun var barn.
Udkommer 20. august på Modtryk


Bogens forsideDavid Lagercrantz: Det der ikke slår os ihjel (Millenium, 4)
Endelig blev striden om fortsættelsen af Stieg Larssons serie om Lisbeth Salander afgjort. Forlaget har sat David Lagercrantz til at skrive fortsættelsen, som udkommer samtidigt i Sverige, Danmark og en række andre lande. Det er åbenbart den nye måde at hype en udgivelse på. Lagercrantz er bedst kendt for at være ghostwriter på fodboldspilleren Zlatan Ibrahimowitz’ erindringer, men han har også skrevet et par spændingsbøger. Man er morderlig spændt på, om han kan leve op til Stieg Larsson.
Udkommer 27. august på Modtryk


Bogens forsideBarnets tarv af Ian McEwan 
Igen sætter Ian McEwan fingeren på et moralsk samfundsspørgsmål: Må samfundet, her repræsenteret af en kvindelig højesteretsdommer med personlige problemer, tvinge et menneske til at modtage lægebehandling, som vedkommende afviser af religiøse grunde.
Udkommer 28. august på Gyldendal


Andet af interesse:
Pas på mig af Maya Banks. Udkommer 14. august på Lindhardt & Ringhof
Treenighed af Conn Iggulden (Rosekrigene, 2). Udkommer 15. august på Gyldendal
Den første onde mand af Miranda July. Udkommer 27. august på Politikens Forlag
The Circle af Dave Eggers. Udkommer 28. august på People’s Press


Interessante genudgivelser
* Livet af Alice Munro. Udkommer 3. august på Gyldendal (Første udgave, 2014)
* Pigeliv og kvindeliv af Alice Munro. Udkommer 3. august på Gyldendal (Første danske udgave, 1986; først udgiver 1971))
* De tre første Silasbøger af Cecil Bødker. Udkommer 14. august på Gyldendal (Første udgaver 1967, 1969, 1972). Børnebøger vil nogen sige, men det er god litteratur, der kan læses af alle. Jeg vil benytte lejligheden til at komplettere serien.
* Til døden os skiller: et portræt af Tove Ditlevsen af Jens Andersen. Udkommer 17. august på Gyldendal (Første udgave 1997)


Bloggen Boghjørnet har for nylig bragt et par indlæg om efterårets ungdomsbøger, også kaldet YA (Young Adult) på nudansk. Værd at kaste et blik på.

Oversigten over næste måneds udgivelser udkommer ca 1. september

Opdateret 10.08.2015

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s