Ny skønlitteratur – juni 2016

VandplanterÅrets første sommermåned byder på lidt af hvert til hængekøjen eller stille regnvejrsdage ved brændeovnen – den danske sommer kan jo byde på hvad som helst.

På dansk har vi bl.a. nyudgivelser fra to stærke krimikvinder, Anna Grue og Sara Blædel og en roman fra besættelsen af Benn Q. Holm. I den udenlandske afdeling er der nyt fra to litterære sværvægtere, Kjell Askildsen og Salman Rushdie. 

Udvalget er et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysninger, herunder udgivelsesdato, stammer fra forlagenes hjemmesider.


Danske Udgivelser

Bogens forsideTrianglen af Jokum Rohde
Jokum Rohde debuterede i 1994 med Istedgade-romanen ’Jonas’ Bog’, men er primært anerkendt som dramatiker. Fra tid til anden kommer der en roman, således er ’Trianglen’ hans første roman i femten år.
Udkommer 30. maj på Tiderne skifter


 

Bogens forsideOver grænsen. Krimi-og spændingshistorier
Antologi. Syv danske krimi- og spændingsforfattere har bidraget til denne antologi, hvor en del af overskuddet går til Red Barnets arbejde for syriske flygtningebørn og deres skolegang.
Udkommer 1. juni på Politikens Forlag

 


Bogens forsideDe  døde og de levende af Benn Q. Holm
Besættelsen fortsætter med at levere stof til litteraturen, men der er jo også meget stof og mange vinkler. ’De døde og de levende’ handler om en modstandsgruppe, hvor en aktion går galt. Forlaget skriver ”en roman om krig og kærlighed, om skyld, forræderi og begær. Den følger en gruppe modstandsfolk i København 1943-50. Deres hemmeligheder, løgne og drømme. Stilheden efter kampen, den svære fred.”
Udkommer 2. juni på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideBedemandens datter af Sara Blædel
Jeg efterhånden blevet så inderligt træt af venindeparret Louise og Camilla, at det kun kan blive bedre med en ny serie.
Denne gang er det en trilogi, der foregår i danskerbyen Racine i Wisconsin, USA, hovedpersonen er kvinden Ilka, der rejser til Racine for at rydde op efter faderens død. Ilka er ifølge forlaget ”ikke en kvinde som skal tages let”.
Udkommer 10. juni på People’s Press


Bogens forsideDet var så den vinter af Dorthe Nors
‘Det var så den vinter’ er en samlet udgave af Dorthe Nors’ to kortromaner ’Dage’ og ’Minna mangler et øvelokale’. To rørende og underfundige portrætter af kvinder i det 21. århundrede.
Dorthe Nors er aktuel med romanen ‘Spejl, skulder, blink’
Udkommer 15. juni på Gyldendal

 


Bogens forsideI lige linje af Anna Grue
7. bog i serien om den skaldede detektiv, Dan Sommerdahl, starter med hvad der ligner et tragisk trafikuheld. Sagen udvikler sig, der sker flere ”uheld”, men Dan Sommerdahl har sine tanker et andet sted.
Hvis Anna Grue lever op til mine forventninger, kan vi se frem til en velskrevet og spændende krimi.
Udkommer 24. juni på Politikens Forlag


Andet af interesse:

Marionetdukken af Louis Klostergaard. Udkommer 3. juni på EC Editions

Den blå digters kone af Lone Theils. Udkommer 3. juni på Lindhardt & Ringhof

Ildsalamander af Henning Mortensen. Udkommer 3. juni på Gyldendal

Samlede noveller af Naja Marie Aidt. Udkommer 21. juni på Gyldendal

Rosa af Lotte og Søren Hammer. Udkommer 24. juni på Gyldendal


Oversatte udgivelser

Bogens forsideKhirbet Khizeh – Slagmark af S. Yizhar
Erindringsroman fra den arabisk-israelske krig 1948-49 udgivet første gang på hebræisk i 1949. Romanen er ”den jødiske soldats forsøg på at komme overens med den krig og magtdemonstration, han er del af. Et forsøg på at forstå, hvordan netop de, som er mærket af eksilet, kan dømme andre til eksilet”.
Udkommer 31. maj på Møllers forlag


Bogens forsideHelvedesilden af Karin Fossum
Jeg ser altid frem til en ny krimi af norske Karin Fossum, hun kan noget helt særligt, uanset om hun skriver om Konrad Sejr eller alenestående bøger. Hendes psykologi er uforlignelig.
Denne gang skal Sejr opklare det uhyggelige dobbeltmord på en enlig mor og hendes søn
Udkommer 2. juni på Gyldendal


shakespeareEddikepigen af Anne Tyler og Tidens kløft af Jeanette Winterson
I anledning af 400-året for William Shakespeares død starter Modtryk en serie med genfortællinger af de kendte skuespil. De to første er Anne Tylers version af ’Trold kan tæmmes’ og Jeanette Wintersons af ’Vintereventyret’
Udkommer 3. juni på Modtryk

 


Bogens forsideVenskabets pris af Kjell Askildsen
Sidste år fik vi et udvalg af forfatterens bedste noveller udvalgt af ham selv, ’De 18 bedste’, men nu er der for første gang i nitten år nye noveller fra den velskrivende nordmands hånd. Den består af tolv noveller fra 1998-2004, og forlaget skriver: ”Forfatteren forfølger sine motiver i en række nye variationer, og novellerne er præget af skarpe sansninger og stor klarhed. Kjell Askildsen giver som ingen andre sprog til den indre uro og det uforløste i mødet mellem mennesker. I ’Venskabets pris’ møder vi den fortættede skrivestil og sproglige følsomhed som kendetegner Kjell Askildsens noveller – en intens og lysende prosakunst”. Noget at glæde sig til.
Udkommer 16. juni på Gyldendal


Bogens forsideBonjour tristesse af Francoise Sagan
Jeg ville have svoret på at denne var oversat til dansk for længst, for jeg læste den som ung pige, men det viser sig at være en engelsk udgave.
Bogen vakte ramaskrig, da den udkom i Frankrig i 1954, skrevet af en 18-årig debutant. Forlaget skriver: ”Den sensuelle og dekadente roman var en tvetydig hyldest til den seksuelle frigørelse og historien om en fremmelig pige, der på en gang ved for meget og for lidt om den omverden, hun forsøger at kontrollere”. Som ungdomsroman vil den i dag nok virke en smule altmodisch, men den kunne måske alligevel været et gensyn værd.
Udkommer 17. juni på Gyldendal


Bogens forsideTo år, otte måneder og otteogtyve nætter af Salman Rushdie
Der er nyt fra Salman Rushdie, netop som Det Kongelige Teater har besluttet alligevel ikke at opføre ’De sataniske vers’ som teaterstykke.
Ifølge forlagets beskrivelse er det en rigtig roman: ”En storm rammer New York, og kort tid efter begynder mærkværdige hændelser at ske. En jordbunden gartner opdager, at hans fødder ikke længere rører jorden. En grafisk romanforfatter vågner i sit soveværelse og finder en mystisk skabning, der minder om hans egne Stan Lee-efterligninger. En baby, der er efterladt på borgermesterens kontor begynder at identificere korruption med sin blotte tilstedeværelse. En forførende golddigger må snart kæmpe mod ubegribelige kræfter.
Hvad ingen af dem ved er, at de alle nedstammer fra de lunefulde skabninger kendt som ”Jinn”, der lever i en verden adskilt fra vores”.
Udkommer 24. juni på Gyldendal


Andet af interesse:

Den fremmede af Harlan Coben. Udkommer 1. juni på Gads Forlag

Hilsner fra de døde af Stuart McBride. Udkommer 1.juni på HarperCollins Nordic

Maestra af L.S. Hilton. Udkommer 10. juni på Rosinante

Med rov i rollatoren af Catharina Ingelman-Sundberg. Udkommer 14. juni på People’s Press

Snehvide skal dø af Nele Neuhaus. Udkommer 15. juni på People’s Press

Den ottende dødssynd af Rebecka Edgren Aldén. Udkommer 21. juni på Modtryk

Svinene af Carl-Johan Wallgren. Udkommer 21. juni på Modtryk

Sommeren jeg mødte dig af Jojo Moyes. Udkommer 21. juni på Cicero

Lærlingen af Tess Gerritsen. Udkommer 21. juni på Jentas

Broderen af Joakim Zander. Udkommer 30. juni på Gyldendal


Andet:

De røde marker af Mo Yan. Udgives måske 3. juni på Batzer & Co

Opsamling:

En tur i skoven – Amerika genopdaget på Appalacherruten af Bill Bryson (Rejsebiblioteket). Udkommer 27. maj på C&K Forlag

Genudgivelser:

Vandmærke – et essay om Venedig af Joseph Brodsky (Rejsebiblioteket). Genudgives 25. maj på C&K Forlag

Hjertet er en ensom vandrer af Carson McCullers. Genudgives 16. juni på Lindhardt & Ringhof. Originaludgave: 1940, dansk 1941. NB Genudgivelsen er udskudt til august


Næste indlæg om kommende udgivelser publiceres ultimo juni og dækker juli og august med en mulig opdatering undervejs

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s