Man Booker-prisen 2017 – the shortlist

Hvem modtager årets Man Booker-pris? Det ved vi i morgen

I morgen afgøres det, hvem der vinder årets ManBooker-pris – dvs det er sikker allerede afgjort, men i morgen bliver beslutningen offentliggjort.
Juryens medlemmer havde læst sig igennem et hav af bøger, før de den 27. juli afslørede de 13, der nåede the longlist. 13. september blev syv skåret bort, og tilbage til the shortlist er disse seks, tre fra USA, to fra UK og en fra UK/Pakistan. I morgen er der kun én tilbage, vinderen.
Da jeg kun har læst lidt i nogle af bøgerne, kan jeg ikke videnskabeligt begrunde, hvorfor jeg mener at nogen har større chance end andre. Et bevis er at to af de tre titler, jeg i sin tid pegede på som mulige vindere, røg ud af listen i september.
Men uanset, blot det at blive indstillet, er en stor ære og et bevis på, at bogen er værd at læse.


Bogens forside4 3 2 1 af Paul Auster (USA)
Paul Austers nyeste værk har allerede været tilgængelig på dansk i lang tid og er, trods sit omfang, blevet læst af mange. Kort fortalt handler den om Archibald Isaac Ferguson, der fødes i New York i 1947 og hans fire mulige liv.
Paul Auster har et stort forfatterskab bag sig og har modtaget et væld af litterære priser. Så vidt jeg kan se, er det dog første gang, han er indstillet til ManBooker-prisen. Da jeg ikke er den store Auster-læser, er han ikke min favorit. Og han har jo så mange priser i forvejen 😉
Dansk udgave: 4 3 2 1. Lindhardt & Ringhof, maj 2017. 967 sider. Oversat af Rasmus Hastrup


Bogens forsideHistory of Wolves af Emily Fridlund (USA)
Til gengæld har jeg store forhåbninger for denne, debutroman, der sammenlignes med ’Pigerne’ af Emma Cline og ’Jomfruselvmordene’ af Jeffrey Eugenides.
Linda og hendes forældre er de sidste beboere i et kollektiv på en søbred i USA, hun er ensom og har ingen venner. Hun tiltrækkes af en ny familie, der flytter ind i nærheden. I omtalen af bogen antydes det, at hendes søgen efter identitet og tilhørssted får fatale følger.


Bogens forsideExit West af Mohsin Hamid (Pakistan-UK)
Engelsk-pakistanske Mohsin Hamid, som vi kender fra ‘Den modvillige fundamentalist’ (2007), griber igen fat i et meget aktuelt emne, nemlig flygtningekrisen. Saeed og Nadia er forelskede, mens lyden af krigen nærmer sig. Nyhederne er ubehagelige. Skal de slutte sig til de mange, der flygter? Hvis mit kriterium for en vinder, er at jeg har lyst til at læse bogen, er denne en absolut værdig kandidat.


Bogens forsideElmet af Fiona Mozley (UK)
Til gengæld siger omtalen af denne mig ikke så meget, men den skal jo nok være god alligevel.  Temamæssigt ligner den lidt ’History of Wolves’, en familie bor isoleret, drengen søger et ståsted, mens spændingerne omkring ham vokser. Bogen beskrives som en lyrisk kommentar til det nuværende engelske samfund.


Bogens forsideLincoln in the Bardo af George Saunders (USA)
Jeg kender George Saunders som en femragende, men noget svært tilgængelig forfatter. På dansk har vi novellesamlingen ’Tiende december’ (2014), som kan anbefales. ’Lincoln in the Bardo’ er forfatterens første roman og noget af en udfordring.
Knust af sorg tilbringer præsident Lincoln en nat på kirkegården, Bardo, hvor hans søn Willie netop er blevet begravet. Jeg har læst lidt i bogen, og selv om jeg tror han har gode chancer, er det alligevel ikke en bog, jeg vil binde an med. Men en stor stilist er han.


Bogens forsideAutumn af Ali Smith (UK)
Ali Smith er kendt af mange danske læsere for en række oversatte romaner og novellesamlinger. Hun har flere gange været med i opløbet til ManBooker-prisen, og det er spændende, om det bliver i år.
’Autumn’ er første del af en kvartet, der bygger på årstiderne. Det er måske også den første roman om post-Brexit England. Den kunne jeg godt læse – og se som vinder i morgen.


Læs mere om årets pris her

Læs mere om bøgerne og juryen her

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s