Ny skønlitteratur – marts 2018

Der meget at glæde sig til i denne måned.

CollageHvis I i løbet af den sidste uges Fimbulvinter er kommet til bunds i “skal-læses-bunken”, kan I glæde jer over, at der nu er spændende nye bøger at fylde op med.

Kriminørderne har en hel messe at se frem til, se nederst i indlægget. Men der er også noget for andre læsere. Selv er jeg til lidt af hvert, og i denne måned vil jeg prioritere Kim Leine, Jo Nesbø og Jenny Erpenbeck.  

Som sædvanlig er udvalget et udtryk for, hvad jeg selv synes ser spændende ud. Oplysninger om udgivelsesdato, sidetal, oversætter er fundet på forlagenes hjemmesider. 


Bogens forsideRød mand – sort mand af Kim Leine
En ny bog af Kim Leine imødeses altid med stor forventning, også her på matriklen. Efter en afstikker til bl.a. Finland er han nu tilbage i Grønland med anden del af Grønlandstrilogien, der begyndte med ‘Profeterne i Evighedsfjorden’ (2012). Vi er nu tilbage i 1700-tallet, til det første møde mellem danskere og grønlændere. Jeg glæder mig, og bogen er allerede reserveret på biblioteket.
Udkommer 2. marts på Gyldendal. 600 sider


Bogens forsideBådens navn af Kim Fupz Aakeson
Og nu til noget helt andet, til dansk rækkehusland. Susanne og Mogens nærmer sig pensionsalderen, hun er fængselspræst, han funktionær i en styrelse. Han vil have en båd til sit otium, det vil hun ikke – men så skal den i al fald hedde noget andet. “Rædsomt navn, vi sejler rundt i Køge Bugt i noget der hedder Grace – Han gentager bare at man ikke skifter navn på både. Uheld, Susse, uheld”. Så må vi jo se, om han får ret, men jeg tror jeg står over denne gang.
Udkommer 5. marts på Gyldendal. 200 sider


Bogens forsideMosefolk af Mette Wessel Fyhn
Debuterende krimiforfatter, der lægger sit sceneri i en dansk landsby. Forfatteren er arkæolog, og landsbyens mose spiller en ikke væsentlig rolle. Da jeg er vild med Ellie Griffiths arkæologi-krimier, skulle jeg måske kigge på denne.
Udkommer 6. marts på Lindhardt & Ringhof. 480 sider


Bogens forsideSolar af Theis Ørntoft
Digteren Theis Ørntoft debuterer som romanforfatter. Hans hovedperson, øko-digteren Theis, begiver sig ud på en vandretur langs Hærvejen og betragter samfundet. Forlaget skriver: “…et moderne eventyr gennem jyske skove, københavnske natklubber, Fitness World, uventet kærlighed, dyriske underverdenen, vilde sex og sollys. Den er en desperat, dystopisk generationsroman, et hallucineret roadtrip og en rumrejse ind i krybdyrhjernen”.
Udkommer 23. marts på Gyldendal. 304 sider


Bogens forside1,7 tipping point af Silva E. K. Henderson
En debut i form af hvad i man mangel på bedre kan kalde en hybridgenre. Som så mange unge digtere/forfattere i de senere år ser bogen med den besynderlige titel ud til at være en dystopisk affære. I følge forlaget er det “en montage bestående af forfatterens egne digte, dagbogsblade og erindringsbrokker, readymades om verdens tilstand fra internettet og en dystopisk novelle i bedste science fiction stil, der tematiserer menneskets nuværende tilstand: katastrofeafventende”. Absolut ikke feel-good litteratur, men sikkert spændende læsning for en læser, der vil lade sig udfordre.
Udkommer 23. marts på Gladiator. 108 sider


Andet af interesse
Krigens barn af Niels Peter Juel Larsen. Udkommer 1. marts på Turbine. 300 sider
Masada af Morten Hesseldahl (krimi). Udkommer 2. marts på Modtryk. 317 sider
Teotwawki af Lars Skinnebach (lyrik). Udkommer 6. marts på Gyldendal. 96 sider
Ragnhild Hestehov af Lone Mikkelsen. Udkommer 9. marts på Turbine. 244 sider.
Lodbrogssønnernes ran af Lasse Holm (krimi). Udkommer 15. marts på Politikens Forlag. 416 sider
Kold angst af Mads Peder Kofoed (krimi). Udkommer 17. marts på Politikens Forlag. 384 sider
Arbejdsnæver af Jan Kristoffer Dale (noveller). Udkommer 20. marts på Gyldendal. 112 sider
Forbi af Pia Juul (digte). Udkommer 23. marts på Asger Schnacks Forlag. 48 sider


Oversatte titler

Bogens forsideØen og havet af Ernest Hemingway
Lindhardt & Ringhof genudgiver i disse år den amerikanske forfatter Ernest Hemingways forfatterskab – sikkert med stor succes. Denne gang er det ‘Øen og havet’, der udkom første gang ni år efter forfatterens død. Bogen handler om den amerikanske maler Thomas Hudson og hans liv på Cuba og andre steder i Caribien. Man kunne formode, at der også er trukket lidt på hovedstolen.
Genudgives 5. marts på Lindhardt & Ringhof. 612 sider. Oversat af Mogens Boisen


Bogens forsideStrengt fortroligt af Karen Cleveland
Som i Hemingways roman forekommer der også mænd med skæg og blå briller i denne thriller=debut, der dog er mere nutidig. Forfatteren er tidligere CIA-analytiker og burde have meget stof at trække på.
Udkommer 7. marts på Hr. Ferdinand. 288 sider. Oversat af Christa Leve Poulsen.


Bogens forsideLast af Agnes Lidbeck
På kvindernes internationale kampdag udgiver Modtryk en interessant udseende lille bog om kvindens muligheder og begrænsninger. Anna smiler, vil ses og være perfekt – den perfekte hustru, den perfekte mor, den perfekte elskerinde …
Udkommer 8. marts på Modtryk. 195 sider. Oversat af Iben Mondrup.


Bogens forsidePobeda 1946 af Ilmar Taska
I bogen befinder vi os i Estland i 1946. Sovjetunionen er ved at lægge en jernring om de baltiske stater og Østeuropa, og håbet om en vestlig intervention svinder. Forlaget skriver: “…en uhyggeligt aktuel roman om at prøve at leve et normalt liv, mens frygten sniger sig ind på én, og folk forsvinder – og en roman om viljestyrke og lidenskab, der bølger gennem æteren via BBC og opera-arier”. Det lille forlag, Jensen & Dalgaard, er værd at holde øje med.
Udkommer 8. marts på Jensen & Dalgaard. 310 sider. Oversat af Birgita Bonde Hansen


Bogens forsideMacbeth af Jo Nesbø
Modtryk fortsætter med at oversætte Hogarth Press’ serie med nyfortolkninger af Shakespeares skuespil. Vi er kommet til det stykke, hvis titel ikke udtales i engelske teaterkredse, da det vil betyde uheld. Det kaldes derfor “The Scottish Play”, og det er Jo Nesbø, der lægger tastatur til. Det kan kun blive godt.
Udkommer 15. marts på Modtryk. 506 sider. Oversat af Allan Hilton Andersen


Bogens forsideDam af Claire-Louise Bennet
En kvinde opgiver sin akademiske karriere og flytter til en lille landsby for at leve det enkle liv i pagt med naturen. Forlaget beskriver bogen som en “stille, smuk fængslende fortælling om ensomhedens faldgruber og glæder”. ‘Dam’ består af 20 sammenhængende fortællinger og er den engelsk/irske forfatters romandebut. Hun har tidligere skrevet noveller og essays
Udkommer 15. marts på Turbine. 180 sider. Oversat af Karen Fastrup


Bogens forsideFør sol går ned af Jenny Erpenbeck
Efter en vuggedød i begyndelsen af det 20. århundrede skilles et jødisk forældrepars veje, faderen rejser til Amerika, mens moderen har svært ved at klare sig hjemme i Tyskland. Parallelt med deres liv følger bogen barnets liv op gennem århundredet, hvis det havde levet. En rejse gennem Tysklands brogede historie. Forfatteren er et spændende bekendtskab, for to år siden blev berlinerromanen ‘Går, gik, gået’ oversat til dansk også af Rosinante.
Udkommer 16. marts på Rosinante. 256 sider. Oversat af Jacob Jonia


Bogens forsideÅndernes labyrint af Carlos Ruiz Zafón
Så er der nyt til elskere af mysterier i Barcelona, fjerde og sidste del af serien ‘De glemte bøgers kirkegård’, der begyndte med ‘Vindens skygge’ (2004), er på trapperne. Vi møder igen drengen Daniel Sempere, og med det sidetal håber jeg, bogen lever op til sine forgængere.
Udkommer 22. marts på Lindhardt & Ringhof. 928 sider. Oversat af Iben Hasselbalch


Bogens forsideEn drømmemagers fødsel af Ngugi Wa Thiongo
Igen en sidste del af en serie, nemlig en erindringstrilogi fra Afrika. Forfatteren har i 1959 forladt Kenya for at studere på universitetet i Ugandas hovedstad. Der udklækkes i 1960’erne det selvstændige Kenyas kommende ledere. Trilogien giver et indblik i Afrikas historie i en vigtig historisk periode. De tidligere bind er ‘Drømme i krigens tid’ (2015) og ‘I fortolkerens hus’ (2016), begge udgivet på C&K Forlag, som i dag er en del af Politikens Forlag.
Udkommer 22. marts på C&K Forlag. 240 sider. Oversat af Ellen Boen


Andet af interesse
Pas på hvad du ønsker dig af Jeffrey Archer (Clifton-Krøniken, 4). Udkommer 2. marts på Lindhardt & Ringhof
Flammebæreren af Bernard Cornwell (Saksernes fortællinger, 10). Udkommer 8. marts på Lindhardt & Ringhof. 320 sider.
Inden vi blev jeres af Lisa Wingate. Udkommer 8. marts på Cicero. 400 sider. Oversat af Mette Egerod
Sonja får en chance til af Åsa Hellberg. Udkommer 15. marts på Lindhardt & Ringhof. 408 sider. Oversat af
Rosernes torne af Stephen og Owen King. Udkommer 16. marts på Politikens Forlag. 608 sider. Oversat af Jakob Levinsen
Pigen fra Brooklyn af Guillermo Musso. Udkommer 23. marts på Lindhardt & Ringhof. 400 sider
Stedet af Andreas Maier. Udkommer 23. marts på Batzer & Co. 180 sider. Oversat af Paul Klintnæs
Det glemte brev af Julian Cantor. Udkommer 27. marts på Lindhardt & Ringhof. 320 sider


Krimimessens logo

 

 

 

Krimimessen 2018 løber af stablen i weekenden 17.-18. marts, og det ses tydeligt på udgivelsen af ekstraordinært mange krimier. Jeg har kun nævnt nogle få, alle marts-krimierne kan ses på Krimimessens hjemmeside
Læs mere om Krimimessen og køb billet her

2 comments

  1. Tak for endnu en måneds inspirerende overblik. Jeg hæfter mig især ved Kim Leine, Agnes Lidbeck og Ilmar Taska.
    Uden for din liste glæder jeg mig til “Postkort fra de døde” af italieneren Franco Arminio, der udkommer på dansk på mikroforlaget Apuleius’ Æsel i marts.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s