Anmeldelse: Briterne og Brexit. En frontberetning af Kim Bildsøe Lassen og Divya Das

Bogens forsideBliv klogere på, hvad der fik briterne til at forlade EU i lettilgængelig og informativ gennemgang af Brexit, baggrunden og processen.

”Ils sont fous, ces Anglais”, sagde Asterix og smed nogle urter i det kogende vand, briterne yndede at indtage kl. 5 p.m. Hermed var Five O’clock Tea skabt. Spøg til side, englænderne har altid været noget særligt, det mener de i hvert fald selv. Landet, der beherskede de syv have, og imperiet, hvor solen altid skinnede et eller andet sted. Sådan var det i hvert fald i svundne tider.

Siden 1973 har Storbritannien været medlem af EU, eller EEC som det hed dengang, ansøgning om indmeldelse var i modsætning til Danmark en ren politisk beslutning. I 1975 blev der afholdt en folkeafstemning om fortsat medlemskab, og med en stemmeprocent på knap 65 procent blev det vedtaget med et stort flertal. Jeg boede selv i London dengang, og afstemningen var ikke en sag, der fyldte ret meget. Det er derfor forunderligt at se, hvordan emnet optager folk nu 40 år senere i en sådan grad, at det skiller familie og nære venner ad og i virkeligheden har splittet det engelske samfund.

Forfatterne, parret Bildsøe Lassen og Das, er journalister ved henholdsvis DR og TV2 og kender England og englænderne indgående. I denne bog om Brexit kommer de vidt omkring både baggrunden, dvs. det britiske imperium og den britiske selvforståelse, men også delproblemerne, for Storbritannien er en kompleks størrelse. Der er skotterne, der igen er begyndt at tale om selvstændighed, de forblev ikke i den britiske union for at forlade EU; Wales, der har modtaget omfattende økonomisk støtte fra EU; for slet ikke at tale om Nordirland og det irske grænseproblem.

Bogen behandler alle aspekter, der deler landet: De sociale forskelle, groft sagt er landet splittet mellem Nordengland (de fattige arbejderområder) og Sydengland (magten og de veluddannede); indvandringen og den frie bevægelsesret, som mange frygter vil tage deres jobs; de gamle, der drømmer om at vende tilbage til fortids storhed og de unge, der ser deres fremtid som europæiske borgere blive taget fra dem. Bildsøe Lassen og Das kommer fint rundt om alle emnerne, ligesom de gennemgår processen fra udskrivningen af folkeafstemningen over den uventede sejr til Brexit-fløjen til de parlamentariske skærmydsler, som vi har fulgt på TV med først Theresa May og siden Boris Johnson ved rorpinden.

Om en måned forlader Storbritannien endegyldigt EU – om det bliver med eller uden en handelsaftale, ved vi ikke endnu. Uanset hvad er de to journalisters bog god, hvis man ønsker at blive klog på ”de skøre briter” og deres Brexit.

Kim Bildsøe Lassen og Divya Das: Briterne og Brexit. En frontberetning.
Politikens Forlag, 2020. 262 sider.
Bogen er hørt som lydbog, indlæst af forfatterne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s