Anmeldelse: Gladiator af Jens Henrik Jensen

anmeldt af Anne Grete.

Bogens forsideHenrik Jensen har gjort  det igen – skrevet en spændingsroman, som  er umulig at lægge fra sig. Velskrevet, aktuel, stærkt foruroligende og lad det være sagt med det samme, meget barsk.

Niels Oxen, som mange læsere vil kende fra  Danehof-trilogien og den selvstændige efterfølger ‘Lupus’, er tilbage for fuld styrke. ‘Gladiator’ kan læses uafhængigt af de forrige, men hvorfor dog snyde sig selv for de fire første bøger med Oxen?

Oxen er tidligere jægersoldat, højt dekoreret og med mange traumatiske oplevelser i rygsækken. Han er endelig begyndt i et behandlingsforløb for den PTSD, som har styret hans liv i mange år.

En dag bliver han opsøgt af den forhenværende PET-chef Axel Mossman, som vil bede ham om at assistere ved opklaringen af nogle  mystisk sager, hvor i alt syv veteransoldater er blevet likvideret. Fire  i en shelterlejr langt ude i Vejle Ådal, og en  måned tidligere er tre veteraner blevet dræbt på sammen måde i en grusgrav i nærheden af Næstved. På spørgsmålet om hvorfor det er PET, der er sat på sagen, og ikke de lokale politistationer, får Oxen at vide, at det er kvalificeret materiale, og Oxen kan ikke få mere at vide. Men at Oxen kan vise samfundssind ved at sige ja til at blive ansat ved PET som ekstern konsulent. Oxens nærmeste medarbejder i PET bliver Margrethe Franck, som han tidligere har arbejdet sammen med, og hun er nok den person, som kender Oxen bedst.

Opklaringsarbejdet starter fra bunden, og det det store spørgsmål er, hvorfor er der nogen derude, der render rundt og afliver krigsveteraner i bundter? Er der en fællesnævner for alle de dræbte? Skal svaret findes i fortiden? Og hvordan krydser deres livsbaner hinanden?

Mens efterforskningen begynder at vise resultater og der tegner sig nogle sammenhænge, mister Margrethe Franck pludselig forbindelsen til Oxen, han er som forsvundet fra jordens overflade. Mens Oxen kæmper for sit liv, må Franck sætte alle sejl til for at finde ud af hvem, der har kidnappet Oxen, og hvor han er skjult. Det bliver et spørgsmål om tid…..

Jens Henrik Jensen krydsklipper mellem de forskellige scener og de forskellige personer, og den skrivemåde er i høj grad med til at højne spændingen.  Selv om jeg som læser ved mere end personerne, er det først til sidst, at det hele pludselig giver mening, og alle brikker falder på plads. Det er godt orkestreret. Et plus er også, at Jens Henrik Jensen  via sine personer, kommer med kommentarer til mange politiske og aktuelle emner, blandt andet om krigsveteranernes vilkår tidligere og i dag.

En bekendt fortalte mig engang, at det man især kunne huske en god bog for, var de stemninger, man var i under læsningen.  Bogen falder i 2 dele : Verden og Underverden, og i Verden var stemningen spændende og dramatisk, mens den i Underverden var endnu mere dramatisk, ulidelig spændende, og gruopvækkende,  Men også selve historien og de billeder, den fremkalder, vil blive hængende på nethinden længe.

Jens Henrik Jensen : Gladiator
Politikens Forlag. 2021. 502 sider
Omslag : Stoltzedesign

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s