Ny skønlitteratur – februar 2022

2202Velkommen til 2022 bogsæsonen, der tegner rigtig godt. Der bygges allerede op til Krimimessen i april, en fuldstændig oversigt over kriminelle udgivelser kan ses på messens hjemmeside, som der linkes til nedenfor.

Jeg har også lagt mærke til et stort antal svenske titler, både krimi og almindelig prosa.

Jeg hæfter mig især ved Tove Jansson, Mumitroldenes mor – men også mester for en række dejlige, tankevækkende bøger for voksne.

Som sædvanlig er udvalget udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bogforsider og info om bøgerne er hentet på forlagenes hjemmesider. På grund af tidsnød er omtalen også forlagenes.

Rigtig god fornøjelse.


De danske

bessLy af Emma Bess
Linda er kunstfotograf og rejser fra sit hjem i London til Danmark, hvor hendes far ligger for døden. Hun indlogerer sig hos sin datter, Sally, der bor i rækkehus med sin mand og to børn. Da Sally var barn, var hun motiv for Lindas fotografier, men siden har hun distanceret sig fra sin mor.

I løbet af dagen op til besøget på hospitalet forsøger de at nærme sig hinanden, men samtidig melder der sig reminiscenser af dybe formende svigt. Både Sally og Linda er fanget i billeder af fortiden, billeder, som de har svært ved at stykke sammen til et hele.

‘Ly’ er en roman om den stærke trang til at forstå sig selv og hinanden. Hvor det at blive set, som den man er, både kan være omsorgsfuldt og brutalt.

Emma Bess har efter en prisvindende novellesamling skrevet sin første roman. ‘Ly’ er en fortælling om en mor og en datter og om at blive set som den, man er.
Udkommer 9. februar på Gutkind. 200 sider


chemnitzHæld af Morten Chemnitz
Morten Chemnitz er aktuel med sin fjerde digtsamling siden debuten i 2013.

‘Hæld’ er digte om sammenbrud og sammenhold. I syv suiter af korte, enkle, rytmiske prosadigte kredser bogen om opløsning, udviskning og omfavnelse, om et jeg og et vi som bevæger sig gennem en sommer, om en skrøbelig fælleshed, fortabelse og ekstase, om ikke at kunne stå alene, om de simple ord og elementer som falder væk fra sig selv og forvandles: dagen, græsset, gaden, huset, regnen, vinden, væggene.
Udkommer 10. februar på Gyldendal. 54 sider


patriarken_falderPatriarken falder af Lars Skinnebach
Lars Skinnebachs nye digtsamling, ‘Patriarken’, falder, befinder en livsform, måske et menneske, sig i en nærmest uendelig nåletræsplantage og ved ikke, hvordan den er kommet dertil. Med hukommelsestab og uden nogen klar fornemmelse af sig selv må den fortabte livsform orientere sig i plantagen, som virker både fjendtlig og evigt penetrerende.
Udkommer 17. februar på Gyldendal. 92 sider


universets_centrumUniversets centrum af Jakob Vedelsby
‘Universets centrum’ er en fortælling om to mennesker, der begiver sig ud i det ukendte for at finde nye veje i livets gådefulde labyrint.

Bill er lige kommet hjem fra en dramatisk ekspedition til ødemarken, da hans kone forlader ham. Han beslutter at søge tilflugt på en tyndt befolket ø, hvor han kom som barn, og hvor hans ven nu ligger for døden.

Et andet sted på øen sidder Barbara, der også er i livskrise på grund af et kuldsejlet forhold. Begge forsøger de at finde fodfæste og gøre sig fri af fortiden, og undervejs i romanen krydser deres veje hinanden. Hvad ingen af dem ved, er, at de indgår i et større kredsløb uden for tid og rum, hvor blandt andet et flystyrt og en brækket fod spiller en afgørende rolle.

‘Universets centrum’ er en roman om kærlighedens, nuets og nærværets kraft. Det er Jakob Vedelsbys syvende roman siden debuten med digte i tidsskriftet ‘Hvedekorn’ i 1990. Hans romaner er oversat til en række sprog, bl.a. engelsk, tysk, russisk og kinesisk.
Udkommer 24. februar på Arabesk. 228 sider.


Bogens forsideSange fra Skarnbøtten af Bent Haller
I en lille by i Nordjylland i 60’erne opstår et umage venskab mellem den stille eksistens Jørgen og den charmerende Poul. Sammen laver de i tidens ånd kollektivet Riverdale, men venskabet bliver mere og mere ulige, og historien ender fatalt.

Jørgen er fra en sagførerfamilie med hushjælp, klaver og gode manerer, men er et introvert, nervøst og svageligt barn. Poul er vokset op under små kår i Skarnbøtten, hvor børnene har fnat og lus og får tæv. Men Poul er charmerende og har et musikalsk talent og kommer under vingerne i Jørgens familie, hvor de giver ham mad og tøj og støtter ham økonomisk, så han kan tage en uddannelse.

Alle elsker Poul, og Jørgens forældre bliver ligesom alle andre betagede af den kønne, kvikke dreng. Jørgen derimod skuffer gang på gang sine forældre, og i stedet for at komme i realen, kommer han til psykolog med det mørke indeni, der tynger ham. Venskabet er ulige, og det er uklart, hvem der er afhængig af hvem.

I 70’erne starter de to kollektivet Riverdale, hvor beboerne lever som en socialistisk storfamilie, laver kunst og eksperimenterer med stoffer og sex. På grammofonen ligger Dylan, Donovan og Beatles, og snart også den nye plade fra Poul Riverdale, der bliver en stor stjerne. Og mens Poul har travlt med karrieren og at score damer, vil Jørgen bare have fred, leve sit spartanske liv med sin hund, sin have og sine høns.

Men selvom de to venner glider mere og mere fra hinanden, er de for evigt forbundne og deres liv bliver ved at hænge sammen – på godt og til sidst mest ondt.
Udkommer 24. februar på Lindhardt & Ringhof. 288 sider


Andet af interesse

Lovløs af Line Holm og Stine Bolther. Udkommer 2. februar på Politikens Forlag. 498 sider.

Anton af Vibeke Marx. (Selvstændig fortsættelse af ‘Jord og hjerte’). Udkommer 10. februar på Modtryk. 330 sider.

For enden af vejen af Lars Kjædegaard. Udkommer 24. februar på Gyldendal. 270 sider

Sult af Knut Hamsun. Genudgives 25. februar på Gyldendal i samarbejde med Det Danske Sprog-og Litteraturselskab. 290 sider.


De oversatte

dagbogens_hemmelighedDagbogens hemmelighed af Frida Skybäck
I sin mormors gamle sommerhus finder Rebecka en dagbog og en samling breve. De er fra 1940’erne, og snart viser det sig, at hendes familiehistorie er mere indviklet, end hun troede. Hvad er det for mørke hemmeligheder, hendes elskede mormor Anna skjulte gennem alle årene?

Gennem brevene og dagbogen får Rebecka indblik i livet under Anden Verdenskrig. Den unge Anna er forelsket i Luca, og da han beder hende om hjælp til at smugle danske jøder over sundet, er hun villig til at risikere alt. Den beslutning kommer til at ændre deres liv for evigt.

Efterhånden som Rebecka læser, går det op for hende, at hun ikke er den eneste, der må forsone sig med fortiden. Men kan familien finde hinanden igen, inden det er for sent?

‘Dagbogens hemmelighed’ er en gribende fortælling om, hvordan man kommer videre efter en tragedie og en kærlighedsaffære så storslået, at den giver genklang i flere generationer.
Udkommer 3. februar på Cicero. 320 sider. Oversat fra svensk af Brian Christensen.


Bogens forsideJackie af Anne Swärd
Stockholm 1988. 19 år gammel og med glubende appetit på livet forlader Jackie sin barndomsby i Sydsverige for at drage til hovedstaden og udleve sine drømme om at være fri og uafhængig. Men allerede på togrejsen slår planen sprækker. Et flygtigt møde med en fremmed bliver begyndelsen på et kærlighedsforhold, som fanger Jackie i den altopslugende forelskelse. Og pludselig bliver den store verden klaustrofobisk lille.

‘Jackie’ er et nuanceret portræt af et parforhold, hvor grænsen mellem eufori og destruktiv passion langsomt opløses. En roman om kærlighed, besættelse og en ung kvindes kamp for overlevelse.
Udkommer 8. februar på Gyldendal. 336 sider. Oversat fra svensk af Louise Ardenfelt Ravnild


Bogens forsideDen ærlige bedrager af Tove Jansson
Tove Janssons helt særlige visdom og evne til at fange menneskelivets dybder i et krystalklart sprog stråler tydeligt i ‘Den ærlige bedrager’, der oprindeligt udkom i 1982 og nu endelig er at få på dansk.

I en lille snedækket by går Katri Kling ture med sin navnløse hund. Børnene kaster snebolde efter hende og naboerne sladrer. Næsten alle Katris ture går forbi den lidt forsømte villa, som onde tunger i landsbyen kalder Kaninhuset. Der bor Anna Aemelin.

Ingen af de to kvinder passer ind. Katri nægter at underordne sig de sociale spilleregler, lever et isoleret og asketisk liv med sin hund og lillebror, mens illustratoren Anna har tjent styrtende på sine børnebogsillustrationer, men egentlig helst ville male skovbilleder og holde sig for sig selv.

Katri får snart arrangeret sig sådan, at hun kommer til at spille en større og større rolle i Annas liv – og da hun flytter ind i Kaninhuset udviskes grænserne og begges forestillinger om sig selv; for ikke at tale om overblikket over, hvem der bedrager hvem. Hvad vil Katri i Annas liv – og hvem har egentlig styringen i det sociale spil, der udfolder sig mellem de to?

‘Den ærlige bedrager’ er en fascinerende fortælling om ærlighed og bedrag, om at stikke ud i et lille samfund og om at forsøge at være et ordentligt menneske i en svigefuld verden.
Udkommer 10. februar på Gyldendal. 224 sider. Oversat fra svensk af Agnete Dorph Stjernfelt


Bogens forsideEurotrash af Christian Kracht
Den schweiziske stjerneforfatter Chri­stian Kracht har skrevet en sofistikeret roman, hvori vi følger mor og søn på road trip gennem Schweiz og på sporet af familiens nazistiske og tabubelagte fortid.

I ‘Eurotrash’ tager romanens fortæller, forfat­teren Christian Kracht, sin mor med på road trip gennem Schweiz. Han ønsker at forstå de større sammenhænge i sin families forhold og at konfrontere dens nazistiske fortid. Med en plastikpose fuld af en formue i kontanter og kufferten pakket med morens kashmirsweatre, psykofarmaka og vodkaflasker, tager mor og søn af sted i taxa fra Zürich.

‘Eurotrash’ er en tragikomisk, elegant og højst spektakulær fortælling om en familie og dens dæmoner, fortielser og benægtelser gennem historien. Romanen spidder spørgsmål om nedarvet skyld og skam og formår samtidig at tegne et rørende og sammensat portræt af en mor.
Udkommer 11. februar på Gads Forlag. 184 sider. Oversat fra schweizisk tysk af Madame Nielsen.


kostskolenKostskolen af Karin Wik
Debutant Karin Wik dissekerer det svenske overklasse- og kostskolemiljø i spændingsroman, der vækker minder om Jan Guillous Ondskaben. ‘Kostskolen’ blev nomineret til en Crimetime Award for årets krimidebut i Sverige.

Dybt inde i skoven ligger Axelsons, en højt estimeret kostskole, hvor traditioner og loyalitet vægtes højere end alt andet. Da to af Axelsons elever bliver fundet brutalt myrdet på skolens område, bliver Ida Rossi, en lokal kriminalreporter, sendt ud for at lave en dybdegående reportage om stedet.

Det er ikke en opgave, hun er begejstret for, både fordi hun kæmper med angst, og fordi hun ikke har fortalt sin chef, at hun selv er tidligere elev på skolen. Da hun ankommer, bliver hun mødt af tavshed og mistænksomhed, og en ledelse, der virker mere interesseret i at værne om traditionerne end at få sandheden frem.

I takt med at Ida bliver fanget i et psykologisk spil blandt arrogante elever og lærere, kommer hendes egne traumatiske minder fra en alt andet end lykkelig skoletid op til overfladen og truer med at ødelægge både hendes private og professionelle liv.

Hvor langt er kostskolen villig til at gå for at beskytte sit ry, og hvor langt er Ida villig til at gå for at genvinde sit?
Udkommer 14. februar på Lindhardt & Ringhof. 320 sider. Oversat fra svensk af Anders Juel Michelsen


harlem_shuffleHarlem Shuffle af Colson Whitehead
Den dobbelte Pulitzerprisvinder er tilbage med en sprudlende og vildt underholdende fortælling om røveri, pengeafpresning og småsvindlere i begyndelsen af 1960’ernes Harlem.

Carney var lovlydig i den forstand, at han ikke var så kriminel igen …

For kunderne og naboerne på 125th street er Carney en respektabel møbelhandler, der gør sit bedste for at forsørge sig selv og sin familie. Han venter sit andet barn med konen Elizabeth, og selvom hendes stræbsomme forældre hverken bryder sig om Carney eller hans trange lejlighed med udsigt til højbanen, så føles det alligevel som hjem.

Kun få kender til hans forbindelser til den mere skumle del af uptown Manhattan, og hans facade af normalitet har mere end bare et par ridser.

Pengene er små, så hvis Freddy, Carneys fætter, en gang imellem afleverer en halskæde eller to, spørger Carney ikke, hvor den kommer fra. Han kender en diskret juveler downtown, som heller ikke stiller spørgsmål.

Men en dag falder Freddy i kløerne på en flok småforbrydere, der vil plyndre Hotel Theresa, Harlems svar på Waldorf Astoria. Dét går ikke helt eft er planen – det gør det sjældent, og pludselig er Carneys hverdag befolket af gangstere, lyssky politibetjente og andre suspekte typer, deriblandt mafi abossen Chink Montague.

‘Harlem Shuffle’ er en familiehistorie maskeret som spændingsroman, en røverhistorie, en roman om racisme og magt og – ikke mindst – et kærlighedsbrev til New Yorks mest berømte bydel, Harlem.
Udkommer 15.  februar på Politikens Forlag. 350 sider. Oversat fra amerikansk af Inger Kristensen.


mit_navn_er_jensenMit navn er Jensen af Heidi Amsinck
Skyldig. Ét enkelt ord på en tiggers papskilt. Og nu er han død, stukket ihjel på gaden i det vinterlige København.

Dagbladets reporter Jensen snubler nærmest over liget indhyllet i sne på vej til redaktionen en tidlig morgen. Hjemvendt efter femten år i London har hun ikke længere det største netværk, og hun ringer til kriminalkommissær Henrik Jungersen, som hun en gang har haft en affære med.

Gamle følelser genoplives, og det samme gør gamle fortrydelser. Men det viser sig bare at være starten på Jensens problemer. Hendes chef er stærkt utilfreds med, at hun ikke har brugt sit førstehåndskendskab til sagen til at få Dagbladet til at løbe med forsiden. Men Jensen vil hellere komme til bunds i, hvad er sket med den hjemløse …

Heidi Amsinck debuterer med første bind i en ny dansk krimiserie, der foregår i hjertet af København og har den kvindelige journalist Jensen i hovedrollen.
Udkommer 23. februar på Gutkind. Oversat fra engelsk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen


Andet af interesse

Ild og dybt vand af Camilla Grebe og Åsa Träff. Udkommer 1. februar på Lindhardt & Ringhof. 432 sider. Oversat fra svensk af Kamilla Jørgensen

De fire vinde af Kristin Hannah. Udkommer 11. februar på Cicero. 416 sider. Oversat fra amerikansk af Ulla Lauridsen.

1795 af Niklas Natt och Dag. Udkommer 16. februar på Gutkind. 500 sider. Oversat fra svensk af Christina Westenholz Bojlén

Det regner med mænd af Jenny Colgan. Udkommer 17. februar på Cicero. 352 sider. Oversat fra engelsk af Marie Louise Kopp

De forviste af Christina Baker Kline. Udkommer 24. februar på Gads Forlag. 375 sider. Oversat fra amerikansk af Birgitte Brix.

Som man sår af Hans Rosenfeldt og Michael Hjorth (En Sebastian Bergman-krimi). Udkommer 25. februar på Hr. Ferdinand. 384 sider. Oversat fra svensk af Lilian Kingo


Kommende krimier – februar 2022  (Krimimessen)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s