Dagen før dagen

bF_13_200Så er det dagen før dagen, BogForums katalog er gransket og har fået nogle æselører, ligesom mit personlige program er printet ud. Jeg ved at i skrivende stund knokler man med at få det hele på plads i Bella Centeret, så alt er flot til i morgen, når vi myldrer ind.

Når man kikker i årets BogForum katalog, kunne man få den tanke at det var en livsstilmesse, man var på vej til: Ladycool, Chokoladekogebog, Toptrimmet på ti uger, Ro på blodsukkeret, Chili Klaus, Sense-kost, Strik og drik og jeg skal komme efter dig. Der er sågar kommet en ny scene: ’Lev nu’. Men der er vel penge i skidtet.

På den anden side er det om noget en livsstil at læse skønlitteratur, så man kan holde sig fra ’Lev nu’ og holde sig til Tranescenerne eller de mange gode forlags stande, hvor der nu er mere plads til arrangementer. Det samme gælder Litteratursidens stand, programmet kan ses her.

Der er til gengæld mange gengangere blandt de optrædende, meget få nye og store navne at nyde. Men jeg har da fundet noget af interesse. Bortset fra årets gave til lattermusklerne, Året der gak – ATS, har jeg i flere måneder set frem til at møde den tyske krimiforfatter Volker Kutscher uanset hvad sprog han taler. Han optræder to gange: om lørdagen i samtale med Niels Lillelund, og den samtale har nok mest vægt på romanerne som kriminallitteratur, mens han om søndagen i samtale med Peter Wivel sikkert kan fortælle os om sit store researcharbejde om Berlin før Hitlers magtovertagelse. Volker Kutscher har indtil nu skrevet fire kriminalromaner fra Weimarrepublikkens Berlin med Gereon Rath som den uregerlige hovedperson.

Jeg ærgrer mig en del over at gå glip af Kirsten Thorup samtale med Maja Lee Langvad, den gamle nestor og den unge, vrede forfatterinde. Den der sammenbringning af én, der var været med i mange, mange år og en, der lige er kommet ind i gamet, lyder meget interessant.

Men Kutscher og Nordisk Råds prisvinder, Kjell Westö er de eneste, jeg skal se på denne bogmesse.

Ellers er Herbjørg Wassmo, Sjón, Peter Høeg, Jojo Moyes, Dy Plambeck, Jens Henrik Jensen, Puk Damsgaard, Tom Buk-Swienty, Maren Uthaug og mange flere på min liste. Og jeg kan egentlig godt lide at gå rundt og lytte lidt her og der, indsnuse stemningen, flanere. Vælge hvilken bog, jeg skal købe med hjem. Jeg køber altid én BogForum-bog, og i år er ’Atlas over afsidesliggende øer’ af Judith Schalansky, som Forlaget Vandkunsten udgiver i morgen en stærk kandidat.

Danmarks Biblioteksforening har på sin stand en række interessante debatter om bibliotekernes fremtid, og selv om jeg nu har skiftet personalelånerkortet ud med et almindeligt lånerkort, er jeg jo lidt interesseret. Bibliotekerne er et must i et demokratisk samfund.

Andre tendenser er nyoversættelser af klassikerne, Rosinante udgiver Karsten Sand Iversens længe ventede oversættelse af ’Ulysses’ i morgen, en bedrift forlaget indtil videre ikke har gjort meget væsen af. På bogmessen kan man også høre oplæsninger af kommende nyoversættelser af Victor Hugo’s ’De elendige’, Selma Lagerlöfs ’Niels Holgersens fantastiske rejse gennem Sverige’ og ’Den rasende Roland’. Og som noget nyt i forhold til det trykte program kaster Adrian Hughes sig ud i en klassikerquiz på Danmarks Bibliotekers stand, hvor man kan vinde et gavekort til en boghandel. Dét skal jeg ha’.

I morgen aften sidder jeg og summer og lagrer første dags oplevelser og indtryk, samtidig med at jeg glæder mig til lørdag og fintuner mit program.

Og man møder jo så mange dejlige mennesker på BogForum, og ikke bare dem der træder op på scenerne.

Først publiceret på Litteratursiden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s