Ny skønlitteratur – november 2014

EfterårløvSå er det november, læsemåned og BogForum-måned. 

Noget andet, der markerer lige præcis denne november, er genoversættelsen af James Joyce’s banebrydende værk, ’Ulysses’. Det bliver spændende at se om Karsten Sand Iversens oversættelse kan få mig til at læse den, Mogens Boisens gamle kunne ikke. Men det er måske ikke hans skyld ;-).

Nedenstående oversigt over forventede skønlitterære udgivelser på dansk er udelukkende et udtryk for hvad jeg selv synes, ser interessant ud. Data, herunder udgivelsesdatoer, er hentet fra saxo.dk og forlagenes hjemmesider.

Der kan ske opdateringer i månedens løb.


Dansk Skønlitteratur

Bogens forsideJens Christian Grøndahl: Jernporten
Jens Christian Grøndahl behøver ingen præsentation, han har sin faste læserskare. ‘Jernporten’ ser ret Grøndahlsk ud: en mand, en kvinde, en hemmelighed. Der er selvfølgelig det store udsyn til Europa i dag, Grøndahl har aldrig været tilhænger af at lade sine bøger bure inde bag Danmarks grænser.
Forlaget skriver: En roman om en mand, der efter en turbulent og passioneret ungdom lever med fornemmelsen af at være havnet uden for sin tid, uden forståelse for rens regler og normer, uden mere at kunne engagere sig i den
Udkommer 1. november på Gyldendal


Bogens forsideHans Otto Jørgensen: Hids jer lidt ned derhenne og lad dværgen komme forbi. Noveller
Den stilfærdige forfatter er tilbage med en alt andet end stilfærdig titel. Forlaget skriver: en skildring af eksilets psykologi, hvordan er det at være uden for rækkevidde, på røven, til freakshow etc.
Udkommer 6. november på Forlaget Gladiator


Bogens forsideKarsten Lund: Den sande historie om Jens Emils guld
Karsten Lund er en sand historiefortæller; det opdagede jeg da jeg læste ‘Den amerikanske sømand’.  Vi følger Jens Emil, der forvises fra Endelave for en mindre forseelse. Han ender på USAs vestkyst, hvor han møder en anden dansker, og de bliver enige om at søge lykken i Alaska, hvor der er fundet guld.
Forlaget skriver: En farverig, dramafyldt fortælling blandt banditter, indianere og eventyrere.
Udkommer 6. november på Gyldendal


Bogens forsideBenny Andersen: At elske eller ikke at elske
Forlaget: Benny Andersen har udgivet mere end 20 digtsamlinger siden sin debut i 1960.  At elske eller ikke at elske er både et udvalg af kærlighedsdigte fra alle årene og en række nyskrevne kærlighedsdigte.
Mon ikke denne digtsamling kommer til at ligge under Juletræet mange steder
Udkommer 7. november på Gyldendal


Bogens forsideMaren Uthaug: Den lyse side. Stribe.
Maren Uthaug, blogger og stribeskaber, debuterede i 2013 som skønlitterær forfatter med den meget læseværdige roman ‘Og sådan blev det’ . Med ‘Den lyse side’ er hun vendt tilbage til stribegenren. Forlaget skriver: I “Den lyse side” brillerer Uthaug med det, der er blevet hendes hofret – livets store spørgsmål, serveret med humor og glød. Ingrdienserne er mand, kvinde, børn, hund og frikadeller!!!
Hun er også aktuel med en kalender for 2015, så julegaven til “hende” burde være på plads :-).
Udkommer 7. november på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideSuzanne Brøgger: SZ
Forfatteren, der i denne måned runder 70 år, udgiver en tekst-og billedbog med nye og gamle tekster. Forlaget skriver: …en rød tråd: skriften og trangen til at ytre sig om sit liv og det samfund, som forfatteren både er en del af og en meget observant kritiker af. Det er et snit gennem Brøggers tid, en bevidstheds- eller mentalitetshistorisk kortlægning af årene 1944-2014, rigt illustreret, fordi vi iflg. forfatteren er på vej væk fra den skriftkultur, vi hidtil har kendt, og på vej mod en ny billedkultur.
Udkommer 18. november på Gyldendal


Andet af interesse:
Rasmus Dahlberg: Stormflod (Katastrofetrilogien, 3). Udkommer 4. november på Lindhardt & Ringhof
Sara Blædel: Kvinden de meldte savnet (Louise Rick, 9). Udkommer 7. november på People’s Press


Oversat skønlitteratur

Bogens forsideGeorge Saunders: Den tiende december. Noveller
En kollega, der emigrerede til USA, anbefalede mig denne smukke, lille novellesamling af en prisvindende forfatter, der roses til skyerne af kolleger som fx Zadie Smith, der skriver at ikke siden (Mark) Twain har Amerika produceret en så vittig satiriker med så udsøgt en prosastil. Og ifølge Time Magazine er han den bedste engelsksprogede novelleforfatter i verden – ikke ’en af’, ikke ’formentlig’ – men den bedste.
Tak til Ordenes By for at gøre ham tilgængelig på dansk.
Udkommer 3. november på Forlaget Ordenes By


Bogens forsideJames Joyce: Ulysses (nyoversættelse)
Endelig kommer Karsten Sand Iversens længe ventede nyoversættelse af irske forfatter James Joyce’s store roman ’Ulysses’ . Tidligere nye udgaver har blot været redigeringer af Mogens Boisens oprindelige oversættelse fra 1949. Denne gang er det et helt nyt værk, som jeg vil glæde mig til at læse.
I romanen, der udkom i 1922, møder vi annoncesælgeren Leopold Bloom og læreren Stephen Dedalus, der bevæger sig rundt i Dublin den 16. juni 1904 – denne dag kendes verden over som Bloomsday. Jeg havde faktisk forventet at oversættelsen ville udkomme 110 år senere, 16. juni 2014, men sådan blev det ikke. Nu er det på BogForums første dag, noget forlaget tilsyneladende ikke mener er nødvendigt at markere
Udkommer 7. november på Rosinante


Bogens forsideJudith Schalansky: Atlas over afsidesliggende øer
Alle udgivelser fra dette forlag er værd at lægge mærke til, ikke blot for deres indhold, men også for deres udseende og layout. Det gælder derfor også denne lille bog med den sælsomme titel.
Forlagets præsentation af forfatteren: ’Atlas over afsides beliggende øer’ er hendes personlige atlas over 50 øer som hun aldrig har besøgt og aldrig vil komme til, men som vi alle kender fra myter og fortællinger om strandinger, ensomhed, rigdomme og voldsom død. Alle kort er håndtegnede – og meget smukke. Atlas er udkommet på mange sprog og i store oplag, og ikke uden grund, for den er en bog til enhver, der kan falde i staver over et landkort.
Jeg kan ikke vente med at røre ved den, den er i al fald en stærk kandidat til årets BogForum-køb.
Udkommer 7. november på Forlaget Vandkunsten


Bogens forsideSkogekär Bergbo: Wenerid.
En sonetsamling bestående af 100 sonetter, nr. 1-100, samt en indledende sonet, nr. 0, hvori en udgiver – måske digterens alter ego – henvender sig til læseren og meddeler at de følgende digte er skrevet af en anden! Digtene handler alle om jagten på Frigga, den nordiske mytologis Venus, hvoraf navnet Wenerid må være afledt og, gættes der på, dannet i lighed med svenske navne som f.eks. Ingrid, Sigrid, Astrid. Med andre ord en samling kærlighedsdigte til og om den elskede. Teksten er forfattet omkring 1650 og er skrevet under pseudonym. (Forlaget)
Med svensk og dansk tekst. Oversat fra svensk af Anne Marie Bjerg og med forord af Horace Engdal
Udkommer 7. november på Forlaget Vandkunsten


Bogens forsideBørnenes Tusind og én Nat – flere historier.
Bind 2 af børneudgaven af Tusind og én Nat i den nye udgave. Bindet indeholder bl.a. historien om Aladdin, Købmanden og djinnen, De misundelige søstre og Djawdar og hans brødre – og kan læses uafhængigt af bind 1. Illustreret af Cato Thau-Jensen.
Oversætteren er Ellen Wulff, der sidste år præsenterede en dugfrisk og meget rost udgave af ’1001 nat’ for voksne.
Måske en julegaveidé til børnefamilier, der vil have andet end samtryk.
Udkommer 7. november på Forlaget Vandkunsten


Bogens forsideOla Bauer: Magenta.
“Det her er ikke ment som en anbefaling, det er en ordre, et påbud til alle som er interesseret i moderne norsk litteratur: smut hen til nærmeste boghandel og anskaf jer Bauers sidste roman! Det er på tide at det brede publikum får næseborene åbnet for den bouquet som stiger op fra Bauers prosakunst”, skriver Øystein Rottem, Dagbladet i Oslo om 3. og sidste del af trilogien om Tom og hans opvækst. De to øvrige bind i serien hedder ’Hestehovedtågen’ og ’Sortefod’.
Udkommer 14. november på Batzer & Co


Bogens forsideChimamanda Ngozi Adichie: Vi burde alle være feminister. Essay
Ikke skønlitteratur, men et essay af forfatteren til bl.a. ’Americanah’ kunne nok have interesse – og så kommer den kun til at koste en halv hund
I dette personlige og velargumenterede essay …præsenterer hun læseren for en unik definition af feminisme i det 21. århundrede. Hun trækker i høj grad på sine egne oplevelser og sin dybe forståelse for kønspolitikkens ofte tilslørede virkelighed. Og fortæller om, hvad det vil sige at være kvinde lige nu – en højaktuel opfordring til, at vi alle bør være feminister.
Sangerinden Beyoncé har samplet dele af Adichies essay og bruger det i det populære nummer ’Flawless’, hvor teksten fungerer som 2. vers. (Forlaget)
Udkommer 18. november på Gyldendal


Bogens forsideDennis Lehane: Under bordet
Spændingsroman om hvad der sker, hvis man er dum nok til at røve den bar, hvor mafiaen hvidvasker deres sorte penge. Forfatteren er særdeles velskrivende, kendt fra bl.a. ’Mystic River’, ’Shutter Island’ og ’Den lange dag’. Flere af hans bøger er filmatiserede, ligeså ’Under bordet’, der har Noomi Rapache (Lisbeth Salander) i en af hovedrollerne.
Udkommer 20. november på Klim


Andet af interesse:
Pierre Lemaitre: Irène. Krimi. Udkommer 3. november på Lindhardt & Ringhof
Sophie Kinsella: Shopaholic stiler mod stjernerne. Udkommer 4. november på Lindhardt & Ringhof
Jennifer Egan: Se på mig. Udkommer 5. november på Klim
Hjorth Rosenfeld: Den stumme pige. Krimi. Udkommer 5. november på Hr. Ferdinand
Lars Kepler: Stalker. Spænding. Udkommer 6. november på Gyldendal
Kristín Marja Baldursdóttir: Kantate. Udkommer 28. november på Gyldendal


December måneds oversigt over ny skønlitteratur vil blive publiceret i tide til inspiration til julehandelen, formodentlig den første weekend i december

3 comments

  1. Schalanskys Atlas over afsidesliggende øer lyder som et must for mig.
    Og så tænker jeg også, at nyoversættelsen af Ulysses skal være min anledning til at prøve kræfter med værket (når jeg ellers lige bliver færdig med Proust om 8-9 bind… ;-)). Karsten Sand Iversen er ihvertfald god.

    Rigtig god er også Saunders – har læst Tiende december på engelsk og den er fremragende: http://bognoter.dk/2014/09/20/george-saunders-tenth-of-december/

  2. Ja, denne måned er vi enige, K. Men Proust har jeg opgivet. Havde oven i købet købt bind 1 i Bogklubben for mange år siden, men opførelsen på Aarhus Teater fik mig til at stå helt af, idet jeg besluttede at livet er for kort til Proust. Men måske tager jeg fejl

  3. Til gengæld er vi nogen der pønser på at lave en læseklub om Ulysses på Litteratursiden i det nye år. Noget med at tygge os gennem et kapitel om måneden, så kan vi holde den kørende et par år :-). Men lad os nu se, hvad hverdagen giver os overskud til

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s