Og vinderen er – Kjell Westö

Kjell Westö; foto: Cata Portin
Kjell Westö; foto: Cata Portin

”Nordisk Råds litteraturpris går til den finske forfatter Kjell Westö for romanen ’Luftspejling 38’ som i en stemningsmættet prosa puster liv i et kritisk øjeblik i Finlands historie, som trækker tråde frem til nutiden” (fra komitéens begrundelse).

Vinderen af Nordisk Råds litteraturpris blev her til aften afsløret for offentligheden ved en ceremoni i Stockholms Stadshus (Rådhus), hvor de fleste nobelpriser også overrækkes. Finlandssvenske Kjell Westö løb med prisen foran bl.a. danske Ida Jessen, norske Tomas Espedal og islandske Eirikur Örn Norðdahl.

Jeg har tænkt at da Danmark fik prisen i 2013 (’Profeterne i Evighedsfjorden’ af Kim Leine) havde vi ikke store chancer i år, men jeg tænkte at de to andre var gode bud på vindere. Og det er de da, men Kjell Westö var alligevel bedre.

Han fik prisen for romanen ’Hägring 38’, udgivet i 2013 på Schildts & Söderströms. Den kommer i dansk oversættelse på fredag (31.10.) med titlen ’Luftspejling 38’ på Batzer & Co. Arild Batzer har med vanlig næse for kvalitet sikret sig denne roman, som jeg vil glæde mig til at læse.

Batzer skriver om bogen: Luftspejling 38 har i centrum advokaten Claes Thune som tilhører det bedre svensksprogede borgerskab i Helsingfors i 1938. Vi møder ham da han er nyskilt og bogen igennem kæmper han med tristessen over skilsmissen, og med jalousien. Hans kone Gabi som er meget smuk havde gennem et stykke tid bedraget ham med – viser det sig – en af hans bedste venner og nu har hun tilmed skrevet en vovet bog med erotiske noveller. Begge dele har givet ham meget at gruble over om deres samliv og hans formåen som mand. Derfor står whiskyflasken ikke langt fra skrivebordet på advokatkontoret.

Læs mere om Kjell Westö og ‘Luftspejling 38’ her

Kjell Westö er tidligere udkommet på dansk med romanerne ‘Lang’, Athene, 2003, og ‘Faren ved at være en skrake’, Athene, 2004.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s