Ny skønlitteratur – april 2015

April måned byder på nyt fra både Rifbjerg, Leine, Nesser, Nesbø og Kerr, men også spændende ting fra mindre kendte navne. Der er meget at glæde sig til.

Jeg beklager meget at oversigten kommer så sent denne gang, at flere af titlerne er udgivet og anmeldt i dagspressen. Jeg har været ramt af to kalamiteter: intet internet og ny pc med Windows 8. Lidt af en udfordring.

Som sædvanlig er oversigten ikke fuldstændig, men et udvalg af, hvad jeg selv synes ser interessant ud.

Oversigten er opdateret 18. april 2015


Danske udgivelser

Bogens forsideBesat af Klaus Rifbjerg
I påsken mistede vi vor store, kontroversielle, højtråbende, velskrivende og – ikke mindst – meget produktive forfatter, Klaus Rifbjerg. Med rettidig omhu har han sørget for at vi kan glæde os til en række posthume udgivelser; skønt denne titel nok var programsat.
Forlaget skriver: Ordet ’besat’ kan være både et adjektiv og den korte tillægsform af verbet besætte.
Når man bruger adjektivet, taler man om en person, der er afsindig, bindegal, vanvittig og vild.
Når man bruger verbet, er det i betydningen at annektere et område eller okkupere et land.
’Besat’ af Klaus Rifbjerg er fortællinger om begge dele.
Udkommer 9. april på Gyldendal


Bogens forside

Et andet land af Janus Kramhøft
Forlaget: I romanen følger vi et ægtepar gennem gode og dårlige dage i forskellige livsfaser og byer. Handlingen udspilles i Oslo, Bergen, Århus, Cannes, Paris, New York, Lusaka og København.   Et andet land er en dramatisk og sanselig roman om kærlighedens op- og nedture, om svigt og bedrag og skilsmisse. Om sex og om drømme og fantasier, løgne og selvforførelse – og om begge køns frygt for at blive ældre og miste erotisk attraktion. Men ikke mindst om den fortvivlelse, som kan ramme én, når den man elsker, ikke er til at nå – eller man selv ikke kan nås, fordi man befinder sig i en krise, som truer med at ødelægge alt det, som betyder noget i ens liv
Udkommer 9. april på Tiderne Skifter


Bogens forsideDrengen der hed Bekele af Lars Liebst Pedersen
Oskars verdensbillede ramler sammen, kort før han fylder 14 år. Mens han forgæves forsøger at forlige sig med rollen som storebror til sine adoptivforældres kommende efternøler, bliver adoptivmoren pludselig alvorligt syg. Samtidig kommer Oskar på sporet af hemmeligheden om en mystisk etiopisk maske. (Forlaget). En bog for unge og voksne om adoption.
Udkommer 10. april på Turbine


Bogens forsideFugle står i tidevandet af Johanna Thielst
Forlaget: Alma og Bror er ikke bare søskende, de er også sjælevenner. De bor sammen med deres forældre i en lille landsby nær Tidevandet. Her går hverdagen sin gang og naboens døtre Lilja og Signe blotter deres kroppe i sommersolen. Lilja vil være digter og drømmer om at fange virkeligheden med ord. Men de digte hun skriver til Bror gemmer hun agerst i en skuffe. Signe er fandenivoldsk. Hun er begyndt at ryge og har fået pessar. Hun får dårlig samvittighed når hun kysser med Erik, fordi hun ved at han kun er en overgang. En dag går tiden i stå i den lille landsby. Lilja sidder tæt op af Bror som kører bilen. Signe stikker de bare fødder ud i natten og hviner. Så drøner træet mod bilen.
Udkommer 18. april på Batzer & Co


Bogens forsideAfgrunden af Kim Leine
En ny roman af Kim Leine imødeses altid med stor spænding. Han har ladet Grønlandstrilogien ligge et stykke tid og beskæftiger sig her med krige og fred i det 20. århundrede.
Vi møder tvillingerne Kaj og Ib Gottlieb i 1918, da de deltager i den finske borgerkrig og følger dem gennem mellemkrigstiden til tyskernes besættelse af Danmark, hvor de også er aktive.
Forlaget: ’Afgrunden’ er en stor fortælling om krig og freden, om kærligheden og drifternes veje og vildveje og om at være menneske i det onde 20. århundrede – og til hver en tid.
Udkommer 27. april på Gyldendal


Bogens forsideHvor intet bryder vinden af Leonora Christina Skov
Syv mennesker er isoleret på en øde ø, de skal have arbejdsro. Men pudselig begynder de at dø én efter én …
Den historie er hørt utallige gange før, bedst hos Agatha Christie, men Leonora Christina Skov giver den nok sin egen vinkel.
Forlaget skriver: … en samtidsthriller inspireret af de klassiske mysterier og et portræt af syv meget forskellige mennesker, der bliver tvunget til at se deres fortrængninger i øjnene.
Udkommer 28. april på Politikens Forlag


Bogens forsideØdeland af Joan Kirk Jensen
Debut. Forlaget skriver: Et intenst drama og en lille dannelsesroman om at vokse fra og falde ud. Om at opsøge livets grænse i en SM-klub og finde den på et psykiatrisk hospital. … Ødeland er gården på heden og hospitalet i byen. Det er erindringen om kærester, der slår og kærester, der elsker. Det er lange dage på landet og lange nætter i hospitalstøj, hvor sindets eget sprit opløser fantasi og virkelighed.
Udkommer 28. april på Gyldendal


Andet af interesse:
‘Illa Ilsabella’ af Per Lau Jensen. Udkommer på Hovedland 17. april
’Frøken Klokken’ af Gitte Broeng. Udkommer 28. april på Møller
‘Frø’ af Mads Nygaard. Udkommer 28. april på People’s Press


Oversatte udgivelser

Bogens forsideAlt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr
Meget rost amerikansk roman, der foregår under Anden Verdenskrig. Om den blinde pige Marie-Claire, der sammen med faderen flygter til Bretagne medbringende en meget værdifuld juvel. Og om drengen Werner, der pga. særlige evner bliver en vigtig brik i Nazi-Tysklands kamp.
Anthony Doerr har en fabelagtig sans for detaljer. Han væver med absolut gehør Werner og Marie-Claires skæbner sammen på tværs af et krigshærget Europa, og igennem sine hovedpersoner belyser han med finkalibreret nu
ance, hvordan mennesker mod alle odds forsøger at være gode mod hinanden. En dybt bevægende roman.
Udkommer 9. april på Politikens Forlag


Bogens forsideMen altså af John Cleese
Ok, ikke skønlitteratur, som vi forstår det, men jeg kunne ikke stå for at gøre opmærksom på John Cleese, britisk humors ‘grand old man’s erindringer. Fra barndommen til 1970’ernes balstyriske Monty Python. En bekendt spurgte, efter at have genset ’Life of Brian’ i påsken, om man ville turde lave den film i dag.
Udkommer 10. april på Gyldendal


Bogens forsideStraf  af Paula Polanski & Håkan Nesser
En ny Nesser er altid velkommen her på matriklen, og nu ligger denne da også og venter på at blive læst og anmeldt. Ifølge forlaget handler den om en tjeneste, en taknemmelighedsgæld, og selvfølgelig er intet, som det ser ud til. Ikke engang Nessers medforfatter. ’Straf’ er en gådefuld thriller, hvor ikke meget er, som det ser ud til at være, og hvor opløsningen viser sig at være selve begyndelsen (fra bagsiden)
Udkommer 17. april på Modtryk


kulde_100

Kulde af Yrsa Sigurðardóttir
Jeg har et svagt punkt for islandske krimier, så denne kunne fint læses en skoldhed sommerdag. Emnet er ofte berørt i litteraturen, nemlig afsløringen af overgreb mod drenge på en behandlingsinstitution. Hovedpersonen, Ódinn, bliver voldsomt påvirket af begivenhederne.
Udkommer 24. april på Lindhardt & Ringhof


Bogens forside

Blod på sneen af Jo Nesbø
Roman om en forelsket lejemorder! Forlaget præsenterer romanen således: Olav er lejemorder. Og ensom. Når man lever af at slå folk ihjel, er det ikke let at komme tæt på andre mennesker.
Nu har han endelig mødt sin drømmekvinde.
Men der er et problem. Hun er hans chefs kone. Og han er blevet hyret til at slå hende ihjel.
Udkommer 24. april på Modtryk


Bogens forsideFødselsdagsgaven af Sue Monk Kidd
Ny historisk roman af forfatteren til ’Biernes hemmelige liv’. Da Sarah fylder 11 år får hun sin egen slave, 10-årige Hetty, i fødselsdagsgave. Det var meget almindeligt dengang i South Carolina. Forlaget skriver … fra den dag de to piger præsenteres for hinanden, låses deres skæbner sammen. De har åbenlyst meget forskellige muligheder og rettigheder i samfundet, men samtidig lever de under ét fælles vilkår: både kvinder og sorte er underlagt manden, herren, ejeren. Følelsen af ufrihed og trangen til frigørelse bliver deres fælles skæbne. Den afventes med stor forventning her på matriklen.
Udkommer 28. April på Gyldendal


Bogens forsideJanuarvinduet af Philip Kerr
Her troede jeg lige, at vi skulle have et nyt indspark i den uendelige trilogi om Bernie Gunther, men nej. Philip Kerr præsenterer en ny hovedperson, fodboldtræneren Scott Manson, træner for fodboldklubben London City.
Forlaget skriver: ’Januarvinduet’ er første bog i en serie om den dedikerede fodboldtræner Scott Manson. Philip Kerr kombinerer her sin suveræne sans for krimiplot med sin fascination af Premier Leagues glamourøse, men korrupte verden.
Udkommer 28. april på Modtryk


Bogens forside

Stockholm Octavus af Karen Engelmann
Historisk roman fra Skandinavien anno 1792, samme år som Gustav III blev myrdet under et maskebal. Det var en tid fuld af intriger, kunst, musik og overdådige klæder, og den fattige tolder, Emil Larsson, er fast besluttet på at lade fattigdommen bag sig.
Karen Engelmanns debutroman er højt rost og sammenlignes med ’Parfumen’ af Süskind.
Udkommer 30. april på Turbine


Andet af interesse:
’Livet er bedre’ (noveller) af Anna Gavalda. Udkommer 13. april på Lindhardt & Ringhof
’Altmuligmanden’ af Aminatta Forna. Udkommer 17. april på Tiderne Skifter
’Vi er ikke sådan nogen, der får hinanden til sidst’ (chick-lit) af Katarina Sandberg. Udkommer 20. april på Turbine
‘Kongerige’ af Robyn Young. (3. og sidste del af trilogi) Udkommer 21. april på People’s Press.
‘Jordemoderen’ af Katja Kettu. Udkommer 23. april på People’s Press
’På kanten af sandheden’ (krimi) af Gianrico Carofiglio. Udkommer 30. april på Hr. Ferdinand

Interessante genudgivelser
’Vilhelms værelse’ af Tove Ditlevsen. Udkommer 1. april på Gyldendal
Først udgivet 1975.
‘Danmarksfortællinger 1-3’ af Ebbe Kløvedal Reich. Udkommer 23. april på People’s Press
Først udgivet 1981

Næste oversigt udkommer ca 1. maj

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s