Ny skønlitteratur – maj 2016

DSC00958 Velkommen til maj måneds bogproduktion. Ikke helt så overvældende som april, men det gør ikke så meget, for – trods vejret – er jeg langt bagud med min læsning.

Denne måned bringer dansk lyrik, en svensk krigsdagbog og et nyt og spændende amerikansk bekendtskab. 

Hvad jeg selv vil have fingre og øjne i er selvfølgelig Astrid Lindgrens krigsdagbøger, den amerikanske ‘Vore sjæle om natten’, bare titlen lover godt. Og apropos titler kan jeg simpelthen ikke stå for ‘Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke’, det er da en titel der vil noget. Og det lyder som en god bog til liggestolen, når sommeren bider sig fast. Der kan den få selskab af ‘Den hemmelige kvinde’.

Men jeg tror, der er noget for enhver smag.

Udvalget er udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud, oplysninger, herunder udgivelsesdato, er hentet på forlagenes hjemmesider, samt saxo.dk


Danske titler

Bogens forsideIbis af Anders Abildgaard
Forlaget skriver: ”Ibis af Anders Abildgaard er en forbandelse af et ikke navngivet du. Teksten er skrevet med forlæg i Ovids værk af samme navn og udgør første del i en serie med navnet Alonzo, Alonzo!”
Udkommer 3. maj på Gyldendal


vovestykker

Vovestykker af Camilla Lindemann
Forlaget skriver: ”… en roman om alder, karriere, kærlighed, vemod, lidenskab og sex, fortalt med krads humor og indsigt iblandet mediesatire. Men det er også en bog om kvinder, som vover noget og som insisterer på, at der et (spændende) liv efter de 60”
Udkommer 3. maj på Turbine


Bogens forside

Lugten af sne af Pia Tafdrup
Anden del af en suite, første del var ’Smagen af stål’ (2014).
Udkommer 10. maj på Gyldendal


den_hemmelige_kvindeDen hemmelige kvinde af Anna Ekberg
Kærlighedskrimi om familiebånd, pengebegær, svindel, mord, kunst og altoverskyggende kærlighed.
Udkommer 12. maj på Politikens Forlag


Bogens forsideVi er bohemer af Jonas Suchanek
Forlaget skriver: ”…humoristisk og nøgtern historie om at finde sig selv i hovedstaden og om at stole på sit held i håb om en bedre fremtid. En skildring af tilværelsen på kanten af samfundet og af underfundige venskaber.
Udkommer 19. maj på Gyldendal


Bogens forside

Knæk af Mikael Josephsen
Forlaget skriver: ”Ud over diagnoserne “personlighedsforstyrret alkoholiker / hashmisbruger / pillemisbruger / bipolar / grænsepsykotisk / pseudopsykopat / angstpatient / ptsd” lider manden i Mikael Josephsens prosadigte “Knæk” af den mest udbredte form for vanvid: jalousi.”
Udkommer 24. maj på Gyldendal.


folkets_skoenhed

Folkets skønhed af Merete Pryds Helle
Flere og flere etablerede forfattere er begyndt at bruge deres slægtshistorie som baggrund for en roman. Allerede i 1930’erne var Langeland åbenbart Udkantsdanmark, for det unge par, Marie og Otto, søger lykken i København. Men man kan ikke undgå sin baggrund.
Udkommer 26. maj på Lindhardt & Ringhof


argentineren_der_kom_sejlende

Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke af Morten Vittrup
Bogen med den lange og interessante titel er ifølge forlaget en ”farverig historie om tre generationer og deres valg i livet. Om de løgne, myter, minder, sygdomme og vaner, som binder generationer sammen. Det er en historie om ishavets fangere, Polynesiens vaniljeplantager, 00´ernes småsvindlere, forældres svigt, Che Guevara, udlængsel og terror, og fortællingen breder sig fra mellemkrigstidens Argentina over Francos Spanien til Europa efter 2001”.
Udkommer 27. maj på Gyldendal


Andet af interesse:

Natsværmer af Jakob Olrik. Udkommer 2. maj på Politikens Forlag

Stormflod af Rasmus Dahlberg.  Udkommer 4. maj på Lindhardt & Ringhof

Som om af Kristina Stoltz. Udkommer 13. maj på Rosinante

Enmandstelt af Alen Meskovic. Udkommer 17. maj på Gyldendal


Oversatte titler

Bogens forsideKrigsdagbøger 1939-1945 af Astrid Lindgren
Lidt ved siden af konceptet kan jeg ikke lade være med at gøre opmærksom på Astrid Lindgrens krigsdagbøger, som jeg glæder mig så meget til at læse, at jeg tror jeg investerer. Jeg har hørt at de skulle være meget velskrevne og særdeles interessant læsning. Gennem hele Anden Verdenskrig skrev den unge Astrid dagbog om livet og krigen set fra Stockholm. Dagbøgerne er skrevet før hun begyndte at skrive sine børnebøger. Meget passende udkommer de på dansk på befrielsesdagen.
Udkommer 4. maj på Gyldendal


Bogens forsideVildsvin af Hannah Lutz
Debutroman om mennesker og vildsvin i de sydsvenske produktionsskove.  Ritve, Glenn og Mia kommer af forskellige grunde til Småland, deres historier berører hinanden, men det egentlige centrum for fortællingen er vildsvinene, som bevæger sig i området og trænger ind i folks drømme.
Udkommer 4. maj på Samleren


Bogens forsideKirsebærlandet af Dörte Hansen
I slutningen af 2. verdenskrig flygter den femårige Vera med sin mor fra Østpreussen. På en gammel forfalden gård uden for Hamburg får de tag over hovedet mod at hjælpe med kirsebærhøsten.
60 år senere er det en anden kvinde, der søger tilflugt på gården med sit barn, nemlig Veras niece Anne, der flygter fra sit liv som forstadsmor – og fra sin mand, der elsker en anden. Det er ikke nogen nem opgave for to enspændertyper at leve under samme tag, men med tiden opdager Vera og Anne, at de måske har mere til fælles, end de lige havde troet.
Ifølge forlaget en stærk og gribende fortælling om at flygte fra et liv, og hvor svært det kan være at finde sig til rette i et nyt.
Udkommer 12. maj på Rosinante


Bogens forsideMin kat Jugoslavien af Pajtim Staovci
Forlaget: ”Jugoslavien i 1980’erne: En ung muslimsk kvinde vokser op i en lille landsby og bliver bortgiftet til en mand, hun knap nok har mødt. Hun forsøger, så godt hun kan, at være en god kone, men ægteskabet er voldeligt og fyldt med udfordringer. Da der udbryder krig, og familien bliver tvunget til at flygte til Finland, bliver alting forandret.
Helsinki i dag: Kvindens søn forsøger at finde sig til rette i det kolde finske samfund. Som immigrant og homoseksuel føler han sig som en outsider, og desperat efter selskab køber han en kongeboa. Men det er katten, som han møder på en bar en fugtig aften, der kommer til at ændre hans liv. Den fører ham ud på en rejse til Kosovo på jagt efter rødder og tilhørsforhold.
Min kat Jugoslavien er en magisk og kraftfuld debutroman fra en af Finlands nye, unge litterære stemmer”
Udkommer 18. maj på People’s Press


Bogens forsideVores sjæle om natten af Kent Haruf
Endnu er stor amerikansk forfatter præsenteres herhjemme, der har jo været et par stykker på det sidste, fx John Williams, Philip Meyer og Anthony Doerr, og der er intet der tyder på at Kent Haruf (1943-2014) ikke skulle leve op til sine berømte landsmænd.  Forlaget skriver ”et stille eventyr om venskab og kærlighed og om at holde fast i de ting, der betyder noget i livet”
Udkommer 19. maj på Rosinante


Bogens forsideSlægters gang af Jan Kjærstad
Forlaget: ”Slægtsroman betydningsfulde norske slægt Bohre, som følges fra optakten til 2. verdenskrig. Beretningen om slægtens kærlighedseventyr og magtkampe er indlejret i en utrolig rammefortælling, som begynder i Den Kinesiske Føderation år 4000 e.Kr. Den vestlige civilisation er for længst gået under i krige og klimakatastrofer og overbefolkning.
Fra dette fjerne perspektiv forsøger kinesiske historikere at skrue en fiktiv fortælling sammen om et forsvundet rige fjernt mod nord. Om den engang så stolte nation Norge. Knudepunktet for deres slægtsfortælling bliver den stærke og underfundige geolog Rita Bohre, og herfra udspringer en rig fortælling.”
Udkommer 20. maj på Samleren


Bogens forsideGlimt af håb af Ruta Sepetys
Roman fra Litauen og Sovjetunionen under Anden Verdenskrig baseret på interviews med de, der overlevede det baltiske folkemord. Centralt i bogen står Lina, der sammen med sin mor og bror flyttes til en arbejdslejr i Sibirien og skilt fra deres far.
Udkommer 30. maj på Lindhardt & Ringhof


Andet af interesse:

Naturens lov af Kari Hotakainen. Udkommer 3. maj på Gyldendal

Udvalgte noveller af Fay Weldon. Udkommer 6. maj på Lindhardt & Ringhof

Tretten måder at se på af Colum McCann. Udkommer 12. maj på People’s Press

Når isen brister af Camilla Grebe. Udkommer 12. maj på Lindhardt & Ringhof

Søvngængerens guide til at danse af Mira Jacob (tidligere annonceret feb 16). Udkommer 12. maj på People’s Press

Fordi jeg elsker dig af Helene Uri. Udkommer 16. maj på Klim

Den gyldne løve af Wilbur Smith. Udkommer 19. maj på Lindhardt & Ringhof

Færgen af Mats Strandberg. Udkommer 20. maj på Modtryk

Om foråret af Karl Ove Knausgård. Udkommer 26. maj på Lindhardt & Ringhof

Engletræet af Lucinda Riley. Udkommer 26. maj på Cicero

Diktator af Richard Harris. Udkommer 26. maj på Lindhardt & Ringhof


Genudgivelser:

Labyrinten I-II af Jens Baggesen
Genudgives 17. maj på Gyldendal. Udkom første gang i 1792-93

Den 30. maj udgiver Gyldendal to moderne klassikere i deres klassikerserie:

’1984’ af George Orwell med forord af Per Stig Møller og ’Bliktrommen’ af Günther Grass med forord af Kim Leine.


Opsamling fra april:

Alle vil hjem, ingen vil tilbage af Helga Flatland. Udkom 22. april på Batzer & Co

Svaner bliver ikke skilt af Audur Ava Ólufsdóttir. Udkom 23. april på Batzer & Co

Augustus af John Williams. Udkom 26. april på Lindhardt & Ringhof

De røde marker af Mo Yan. Udkom 29. april på Batzer & Co


Oversigten over juni måneds udgivelser vil blive publiceret inden udgangen af maj måned

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s