Ny skønlitteratur – marts 2019

Månedens udgivelser er præget af, at Krimimessen finder sted om en måned. Jeg  har derfor valgt næsten ikke at omtale krimier, men henviser – og linker til Krimimessens månedlige oversigt over nye krimier. Bortset fra krimierne kan vi se frem til et par solide gammeldanskere (Jens Chr. Grøndahl og Hanne Marie Svendsen), en debuterende dansk immigrantforfatter, et par skandinaver og en spændende amerikansk debutant.

Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Data om bøgerne er hentet på forlagenes hjemmesider.

Jeg skal igen beklage, at jeg er sent ude i forhold til månedsskiftet

Kommende krimier i marts – Krimimessen

Vel mødt på Krimimessen i Fængslet i Horsens weekenden 6.-7. april


Bogens forsideAfricana af Thomas Boberg
Den evigt rejsende forfatter fortæller her om et ungt par, han dansker, mens hun har afrikanske rødder. Sammen rejser de til Afrika for at lave en reportage, bl.a. om de mange unge der søger mod Middelhavet og drømmenes Europa, de backway-rejsende. Forlaget beskriver romanen som ”…en vild, flimrende og sansemættet roman om et kærlighedsforhold, et kontinent og en måde at være til på: som rejsende. En fortælling om sort magi, racisme, myter og kulter – om rejsefæller og hustlere, opdagelsesrejsende og backway-rejsende, om rejsende i kunsten, i sindet og i Guds tjeneste, om dem, der tvinges til at rejse, og dem, der ofrer alt for det”.

Udkommer 6. marts på Gyldendal. 300 sider


Bogens forsideMellem regndråber af Hanne Marie Svendsen
I mere end 40 år har Hanne Marie Svendsen leveret skønlitteratur af stor kvalitet til danske læsere, mest kvindelige. I sine 26 romaner, novellesamlinger og skuespil for voksne og børn har hun behandlet mange forskellige emner, i denne skriver den 86-årige forfatterinde om sorg og tab og om at skulle indstille sig på det, man i den alder har i vente. Det lyder trist, men også humor kan være en overlevelsesstrategi.

Udkommer 19. marts på Gyldendal. 128 sider


Bogens forsideAsh-Shaheed [Vidnet] af Jamal Bendahman
Debutroman om en ung mand med forfatterdrømme, der bliver fuldmægtig i Vejdirektoratet. Han hænger ud på barer, forelsker sig og skriver i sin fritid på en socialrealistisk novellesamling – en ikke usædvanlig livsbane.
Men så sker der noget, verden åbner sig, ”da Younes en dag får en åbenbaring, der ændrer hans liv for altid. En følelse af mening, samhørighed med alting og vild eufori breder sig i ham, og snart er det klart, at han ikke kan vende tilbage til sit gamle liv, i hvert fald ikke som det samme menneske.” (Forlaget)
Forfatteren er født i Marokko i 1986, opvokset i Ishøj og nu bosat på Nørrebro.

Udkommer 28. marts på Gladiator. 283 sider


Andet:
Guldsmugleren fra Gilleleje – en dokumentarisk roman om storsmugleriet i 1940’erne af Knud Simonsen. Udkommer 7. marts på Hovedland. 330 sider

Inde fra stormen af Jens Christian Grøndahl (roman). Udkommer 15. marts på Gyldendal. 208 sider

Slowfox af Sten Kaalø (digte). Udkommer i marts på Forlaget Vandkunsten. 120 sider

Stille flyder Havanas gade af Jan Gustafsson. Udkommer i marts på Mikroforlaget Apuleius’ Æsel.  ? sider.


De oversatte

Bogens forsideElsken af Tomas Eskedal.
Forlaget beskriver romanen som ”en roman om døden. Den gode død. Romanens hovedperson, som hedder Jeg, glæder sig til at dø, han har fået nok af livet. Men hvor og hvordan skal han dø? Han giver sig selv et år at leve i. Og det år bliver det mest intense i hans liv, netop fordi hver årstid og hver måned og hver dag der går vil blive den sidste.
’Elsken’ er en roman om døden og om hvor intenst livet kan være.”

Udkommer 15. marts på Batzer & Co. 96 sider. Oversat af Jannie Jensen og Arild Batzer


Bogens forsideKærlighedens Antarktis af Sara Stridsberg
Forfatteren skriver igen ”om det udsatte menneske, om ensomhed og smerte, men også om enestående smukke øjeblikke af lys og kærlighed og kontakt. Et hjerteskærende drama med den for Stridsberg velkendte blanding af litterær tyngde og tilgængelighed, skønhed og frygt, længsel og fortvivlelse” (Forlaget).
Sara Stridsberg vandt i 2007 Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ’Drømmefakultetet’.

Udkommer 15. marts på Forlaget Grif. 320 sider. Oversat af Ellen Boen.


Bogens forsideDøden på museet af Elly Griffiths
Der omtales som sagt ikke mange krimier i dette indlæg, da der henvises til Krimimessens vistnok komplette oversigt, men jeg nævner et par stykker, som jeg varmt kan anbefale, da jeg har været på forkant og læst dem i originaludgaven.
Elly Griffiths er et af de virkelige gode engelske navne, som vi endelig har fået fornøjelsen af at få på dansk. Efter forsiden af denne at dømme ligner det St. Mary’s Mead, men den overvægtige 40-årige professor i arkæologi og enlige mor Ruth Galloway har intet at gøre med Miss Marple, selv om Kings Lynn sikkert er meget idyllisk – når der ikke er mordere på færde.
Modet på et privat museums kurator, netop som man skal åbne en middelalderlig biskops kiste – hviler der en forbandelse over den?
Velskrevet krimi i den traditionelle engelske stil, men ajourført til dette århundrede. Jeg har allerede læst de første seks i serien og glæder mig til de kommende, nyest udgivne er vist nr. 11. ’Døden på museet’ er nr. fire.

Udkommer 22. marts på Gads Forlag. 368 sider. Oversat af Lærke Pade.


Bogens forsideUdenfor er hundene af Gunnar Staalesen
Igen en af mine favoritter. Vi er nået til bind nr. 22 i serien om den bergensiske privatdetektiv Varg Veum, og det er som at vende tilbage til en gammel ven – om end en, der altid har problemer.
Denne gang undgår han med nød og næppe at blive offer for en flugtbilist, og dette får ham til at tænke på et par dødsannoncer, han har set på det sidste. Begge ofre for ulykker, og begge involveret i den pædofilisag, Veum selv var anklaget i for to bind siden. Dette kan ikke være et tilfælde.
Titlen er hentet i de sidste vers af Johannes’ Åbenbaringer, barsk læsning.

Udkommer 22. marts på Gyldendal. 315 sider. Oversat af Ilse M. Haugaard


Bogens forsideKattemenneske af Kristen Roupenian
Titelnovellen blev i sin tid bragt i det litterære magasin The New Yorker og blev en stor succes. Nu danner den baggrund for forfatterens litterære debut, ”en novellesamling om magt, sex og moderne relationer. Her optræder også en ægte gyser fra kontoret, en fortælling om den flinke fyr Ted og historien om Marlas datter, der ønsker sig ”noget ondt” til sin 10 års-fødselsdag – og 9 andre noveller fra en uomgængelig ny stemme i amerikansk litteratur” (Forlaget).

Udkommer 27. marts på Gyldendal. 256 sider. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild


Andet:
Men der kommer en time af Jeffrey Archer (Clifton-Krøniken, 6). udkommer 1. marts på Lindhardt & Ringhof. 480 sider. Oversat af Alis Friis Caspersen

Pigen de sendte tilbage af Donatella Di Pietrantonio. Udkommer 6. marts på C&K. 224 sider. Oversat af Birgitte Grundtvig.

Snaren af Lilja Sigurdadóttir. Udkommer 11. marts på People’s Press. 350 sider Oversat af ?

Mrs. Westaway er død af Ruth Ware (thriller). Udkommer 14. marts på Gyldendal. 385 sider. Oversat af Sara Koch.

Urmagerens datter af Kate Morton. Udkommer 21. marts på Cicero. 480 sider. Oversat af Ulla Oxvig.

Den kinesiske forlovelse af Kevin Kwan. Udkommer 26. marts på Politikens Forlag. 464 sider. Oversat af Siri Hjelm Jacobsen

Hotellet på hjørnet af Bitter og Sød af Jamie Ford.  Udkommer 28. marts på Cicero. 368 sider. Oversat af Michael Alring.

Kærlighed og andre trøstepræmier Jamie Ford. Udkommer 28. marts på Cicero. 384 sider. Oversat af Ulla Lauridsen

I et hus af løgne af Ian Rankin (John Rebus, 22). Udkommer 29. marts på Klim. ? sider. Oversat af Søren K. Barsøe

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s