Rejsen og mødet – Elsa Gress 100 år

FestivalplakatElsa Gress bliver i anledning af 100-året for sin fødsel hyldet med en stor festival på Møn – ProGress i dagene 10.-18. august

En vinteraften i slutningen af 1960’erne oplevede jeg som gymnasieelev Elsa Gress, og jeg tabte næse og mund – som det lille guds ord fra landet  jeg var, havde jeg aldrig oplevet noget lignende. I dag husker jeg ikke, hvad arrangementet bestod af, om det var foredrag, teater eller hvad, men jeg opdagede at livet kunne være meget mere, end jeg anede, en verden åbnede sig.

Elsa Gress (1919-1988) hyldede rejsen og mødet med andre mennesker i fast overbevisning om, at et møde kun kunne frembringe noget positivt og kreativt. Dette princip stod bag mødestedet Decenter, som hun i 1959 skabte i en nedlagt skole ved Glumsø sammen med sin mand, den amerikanske maler Clifford Wright, og siden på Marienborg Gods på Møn. Her samlede hun forfattere, kunstnere og intellektuelle fra hele verden til frugtbart samarbejde.

Elsa Gress var meget produktiv som romanforfatter, kritiker, kronikør, dramatiker, oversætter (af bl.a. John Steinbeck og Lawrence Durrell), forlagskonsulent, essayist og ikke mindst debattør. Efter en rejse i Tyskland i 1930’erne blev hun en standhaftig forsvarer for demokrati og humanisme, en holdning der førte hende ind i modstandsbevægelsen.

Hun viderefører på mange måder den danske kulturradikale tradition efter Georg Brandes og Poul Henningsen, og jeg vil afslutte denne præsentation med hendes egen beskrivelse af sit virke: “forsvar for individets ret til at være individ og angreb på enhver form for dehumanisering ad politisk, kulturel, teknisk eller kunstnerisk vej”.

Nogle hovedværker:

Erindringsbøger: Mine mange hjem (1965), Fuglefri og fremmed: erindringsbilleder (1971) og Compañia I-II: erindringsbilleder (1976)

Strejftog: essays (1945), Nye strejftog: essays og epistler (1957)

Det uopdagede køn (1964)

Datteren, Barbara Gress, beskriver sin opvækst i Glumsø og på Møn i to erindringsromaner, et liv der måske ikke var helt nemt

Dæmoner og engle (1996) og Huset og slottet (1999)

Klik ind på festivalprogrammet, og hvis du er på de kanter, kan du opleve en uge helt i Elsa Gress’ ånd: ProGress – En hyldest til Elsa Gress 10.-18. august

Læs mere om Elsa Gress i Dansk Kvindebiografisk Leksikon

Arbejdsrefugiet Villa Gress på Marienborg Gods, Møn

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s