Ny skønlitteratur – oktober 2020

 

2010_200

Velkommen til oktober månds udgivelser, der bl.a. præsenterer en Nikoline Werdelin der springer ud som romanforfatter, en Alberte Winding der skriver en selvbiografisk roman om at finde musikken, en næsten Booker-pris kandidat og en underholdende bog om det, der befinder sig under vore fødder. Samt nyt fra Jonas T. Bengtsson, Ida Jessen, Jan Guillou, Håkan Nesser og Olive Kitteridge – undskyld Elizabeth Strout. 
Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bogforsider og data er hentet på forlagenes hjemmesider.
Indlægget ser anderledes ud denne gang, da WordPress har foretaget ret mange ændringer, som jeg ikke har tid til at sætte mig ind i. Så jeg har bare prøvet mig frem. Der er af samme grund skåret lidt i antallet af omtalte bøger, især i de oversatte.


De danske

hvordan_man_redder_en_lemming

Hvordan man redder en lemming af Nikoline Werdelin
Hans er 67 år, skilt og fyringstruet. Han er ikke vild med forandringer, men fire mennesker kommer ind i hans liv og forandrer det for altid.
Forlaget skriver: ”Nikoline Werdelins debutroman er en morsom og melankolsk fortælling om de mindste og de største kriser i menneskelivet og i verden. Om ensomhed, frihedstrang og mulighederne i det tilfældige møde – og om valget mellem at blive i sin rede eller vove pelsen og flytte sig over store afstande for at overleve”.
Udkommer 2. oktober på Gyldendal. 415 sider.

et_andet_billede

Et andet billede af Nanna Wendt Sølvsteen
Seks søskende med deres familier skal fejre jul sammen i barndomshjemmet en sidste gang. De er meget forskellige, og spørgsmålet er, om de har meget til fælles, nu da begge forældrene er døde.
”… seks forskellige historier om at være menneske. Og om at vokse op med stærke, men alligevel ikke betingelsesløse familiebånd. Historierne væver sig ind i hinanden, og de seks må opleve, at der midt i deres voksne liv afsløres nye overraskende sammenhænge” (forlaget).
Udkommer 8. oktober på Gyldendal. 317 sider

GRIF_Sanne Sondergaard_NEJ_FORSIDE_SALGSREJSE.indd

NEJ af Sanne Søndergaard
En række fortællinger om at være kvinde i dag, i disse #metoo-tider. Om forventningspresset, om seksuelle overgreb camoufleret som flirt, om ikke at slå til. ”Historierne viser konsekvenserne af at være underlagt et ydre pres, man ikke rigtig kan gøre modstand mod; hvordan kvinder tyr til livsløgne og overlevelsesstrategier, der spænder fra selvopgivelse, resignation, udmattelse, frustration, vrede til forsigtigt oprør. Veldrejede, tempofyldte og anfægtende historier om at være kvinde i dag” (forlaget).
Udkommer 9. oktober på Grif. 180 sider

fra_blokken

Fra blokken af Jonas T. Bengtsson
Tre venner vokser om i samme blok i Københavns nordvest-kvarter, men som voksne skilles deres veje. Danny er blevet kriminel og bliver prøveløsladt efter at have afsonet seks år af en voldsdom. Han opsøger barndomsvennen Malik, der læser til tandlæge, men han er sporløst forsvundet. Den tredje ven, politimanden Christian må kunne hjælpe, men han er syltet ind i regler og forordninger, så Danny starter eftersøgningen på sin egen måde. Godt nyt til Bengtssons mange læsere.
Udkommer 15. oktober på Politikens Forlag. 304 sider

pauserne_i_solsortens_sang

Pausernes i solsortens sang af Klaus Rifbjerg
Klaus Rifbjerg var en af det 20. århundredes største danske lyrikere, og han nåede at udgive mere end 30 digtsamlinger. Theis Ørntoft har lavet et stærkt personligt udvalg og forsynet sin samling med et forord (forlaget).
Udkommer 15. oktober på Gyldendal. 175 sider

kaptajnen_og_ann_barbara

Kaptajnen og Ann Barbara af Ida Jessen
En historisk roman om dengang heden blev opdyrket. Forlaget beskriver den som ”en western fra den jyske hede om dengang landet endnu skulle erobres, om en indædt og kompromisløs mand og om den kvinde, der bliver hans allierede. En intens og dramatisk historie om kampen mod rå naturkræfter, om store drømme og endnu større ofre, om hævn og disciplin, kærlighed, fortabelse og den reneste ondskab”.
Udkommer 22. oktober på Gyldendal. 508 sider.

smaat_braendbart

Småt brændbart af Alberte Winding.
Erindringsroman om den sårbare ungdom. ”Om den prøvende, slingrende vej fra stort barn til ung voksen, om at begynde at ligne en, der er ude på noget, og om måske ikke helt at være parat til det. Om at rejse til det sagnomspundne Martha’s Vineyard i USA med sin kusine som 16-årig og føle, at dem derhjemme nu får et problem mindre. Om de første møder med mænd og om de første spæde anelser om, at man måske kan leve et liv med musik (forlaget”.
Udkommer 29.oktober på Gyldendal. 309 sider.

Andet af interesse:

Hvide blomster af Sissel-Jo Gazan. Udkommer 6. oktober på Politikens Forlag. 512 sider.

Fandens forår af Niels Krause-Kjær. Udkommer 16. oktober på Lindhardt & Ringhof. 300 sider

De Forsvundne af Frank Sebastian Hansen. Udkommer i oktober på E.C.Editions. ? sider


De oversatte:

en_skoen_alder

En skøn alder af Kiley Reid
Forlaget beskriver bogen som en pageturner om racisme, klasse og privilegier. Bogen blev nomineret til den prestigefyldte Booker-pris, men slap ikke gennem nåleøjet til de fem, der nu er tilbage pålisten.
Emira er en ung sort kvinde, der er barnepige i en hvid familie. En dag bliver hun udsat for et racistisk overgreb, og hendes arbejdsgiver vil gøre det rigtige, men af de forkerte grunde. Kiley Reid er sammenlignset med Sally Rooney.
Udkommer 7. oktober på Gads Forlag. 304 sider. Oversat fra amerikansk engelsk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen

olive_igen

Olive, igen af Elizabeth Strout
Olive Kitteridge er tilbage igen i en selvstændig efterfølger til den første elskede roman om Olive. Hun er nu blevet enke og føler sig ensom. Men hendes nye situation åbner også op for nye muligheder.
”Olive er en genial karakter, ikke kun på grund af hendes evige krakileri, men fordi hun er lige så brutalt ærlig om sine egne fejl som hun er om andres. (…) Det store, forfærdelige rod som livet er, vælter ud over siderne i denne rørende bog.” (The Wall Street Journal)
Udkommer 8. oktober på Gyldendal. 368 sider. Oversat fra amerikansk engelsk af Juliane Wammen

enden_paa_historien

Enden på historien af Jan Guillou
Jan Guillou er nået til sidste årti i sin 10-binds saga om det 20. århundrede og familien Lauritzen.  ”1990’erne er præget af økonomiske kriser og af Social­demokratiets begyndende nedtur. Samtidig vokser fremmedhadet og højreekstremismen – en politisk forandring, som alt for mange undervurderer. Da det 20. århundrede rinder ud, begynder en helt ny epoke, som viser, at vi intet har lært af historien” (forlaget).
Udkommer 9. oktober på Modtryk. 455 sider. Oversat fra svensk af Anders Johansen

underland

Underland. En rejse i dyb tid af Robert Macfarlane
En bestemt slags faglitteratur er begyndt at blive populær, i sidste måned udgav Modtryk en bog om blæksprutter og nu en bog om det, der er under vore fødder. En slags hybridlitteratur med stor underholdningsværdi.
Forlaget præsenterer bogen som ”en storslået udforskning af underverdenen i litteraturen, myterne, vores bevidsthed og i naturen. Den rækker tilbage til jordens begyndelse, ud i universet og er på samme tid forhistorisk og nødvendig nu og her – det er en bog, der forandrer den måde, vi ser verden på”.
Faglitteratur. Udkommer 30. oktober på Modtryk. 464 sider. Oversat fra engelsk af Rasmus Hastrup.

Genudgivelser:

Gads forlag genudgiver 1. oktober to klassikere.

den_druknede_verden

Den druknede verden af J.G. Ballard
”J.G. Ballards sci-fi-klassiker foregriber de aktuelle planetariske forandringer og giver et uafrysteligt billede af verden efter katastrofen” (forlaget). Stadig meget aktuel
Udkommer 1. oktober på Gads Forlag. 200 sider. Oversat fra engelsk af Niels Erik Wille

skimmelrytteren2

Skimmelrytteren af Theodor Storm
”en klassiker i den tyske litteraturhistorie, på dansk. Bogen regnes til den tyske realisme, men har fået fornyet aktualitet i kraft af sin skildring af menneskets naturforhold og kamp mod stigende vandmasser” (forlaget). Det var en af de første bøger jeg anmeldte her på bloggen, læs her
Udkommer 1. oktober på Gads Forlag. 160 sider. Oversat fra tysk af Peter Sibast              

Andet af interesse:

Når ravnen kalder af Wilbur Smith. Udkommer 2. oktober på Lindhardt & Ringhof.464 sider. Oversat fra engelsk af Kim Langer

Bare lidt til af Simona Ahrnstedt Modsætninger mødes, 2). Udkommer 22. oktober på Gutkind. 440 sider. Oversat fra svensk af Signe Lyng.

I ond tro af Keigo Higashino. Udkommer 23. oktober på Modtryk. 235 sider. Oversat fra engelsk/japansk af Anders Juel Michelsen & Mette Holm

Spejlmanden af Lars Kepler. Udkommer 23. oktober på Gyldendal. 528 sider. Oversat fra svensk af Kamilla Jørgensen

Den sørgmodige buschauffør fra Alster af Håkan Nesser (Barbarotti, 6). Udkommer 30. oktober på Modtryk. 328 sider. Oversat fra svensk af Agnete Dorph Stjernfelt

Septologien IV: Jeg er en anden af Jon Fosse. Udkommer 30. oktober (?) på Batzer & Co. 100 sider. Oversat fra nynorsk af Jannie Jensen og Arild Batzer.

Jul på den lille skotske ø af Jenny Colgan. Udkommer 31. oktober på Gyldendal. 304 sider. Oversat fra engelsk af Marianne Linneberg Rasmussen

Krimimessen: https://www.krimimessen.dk/kommende-krimier-oktober-6.html

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s