Ny skønlitteratur – oktober 2021

Bogforsider

Oktober måneds udgivelser er overvældende, både i kvalitet og kvantitet. I den danske sektion finder vi både afslutningen på Morten Papes Amager-trilogi og Kim Leines Grønlandstrilogi.
Blandt de udenlandske også en afslutning på en Lucy Barton-trilogi og manuskript John le Carré  havde liggende i skuffen.
På min personlige liste findes både Kim Leine, Morten Pape, John le Carré, Niels Brunse og Anne-Cathrine Riebnitzsky.
Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser spændende ud. Bogforsider og informationer om bøgerne er hentet på forlagenes hjemmesider.
Jeg skal beklage at jeg i denne måned har slået alle rekorder, hvad forsinkelse angår. Jeg håber at publicere november måneds udgivelser inden BogForum, som finder sted 5.-7. november, hvis man ikke skulle være klar over det.


De danske

Bogens forsideHoratius af Niels Brunse
Efter at have afsluttet nyoversættelsen af alle Shakespeares skuespil har Niels Brunse skrevet en roman om en af hans kendteste karakterers, prins Hamlet og dennes ven Horatius. Som kildemateriale har han kun holdt sig til skuespillet. Forlaget skriver: ”’Horatius, er en intens og dramatisk roman om venskab og magt, kærlighed og begær, hemmeligheder og blodig hævn – fortalt af den eneste overlevende fra en af Shakespeares mest berømte tragedier, ’Hamlet’”.
Udkommer 1. oktober på Gyldendal. 318 sider


Bogens forsideI ruiner af Morten Pape
Morten Papes Amager-trilogi er nu færdig. Efter at beskrive en opvækst i Urban-planen og et kriminelt miljø er vi nu nået til parcelhuskvartererne. Alt ånder fred, indtil Amagerbankens krak i 2011, her bliver tæppet brutalt revet væk under Amalies tilsyneladende normale familie; forældrene bliver skilt, og Amalie må finde sine egne ben. Mødet med en overlevende fra folkemordet i Rwanda bliver en øjenåbner for hende.
’I ruiner’ er en stort anlagt roman om dem, der tier, og dermed samtykker – i familien, i lokalsamfundet og på verdensplan. Den er tredje og sidste selvstændige bind i Amager-trilogien, som også består af ’Planen’ og ’Guds bedste børn’ (forlaget).
Udkommer 7. oktober på Politikens Forlag. 608 sider.


Bogens forsideBar af Kristian Ditlev Jensen
’Bar’ er en roman om alkohol, alkohol som trøster, festledsager, en hobby, efterhånden noget der er en fast bestanddel af ens liv. Måske ovenikøbet noget der styrer ens liv uden at man vil vedkende det.
Og hvordan kommer man ud af misbruget – hvis man vil erkende at det er et misbrug.
”Og så en dag en alkohol-coach, der stiller de svære spørgsmål: Var alle rejserne til eksotiske steder for at skrive reportager til aviserne blot en anledning til at drikke? Hvad blev der af livet? Af talentet? Og hvordan ser der ud for enden af vejen med alkoholen som livsledsager? Og hvordan ser der ud på vejen uden?” (forlaget).
Udkommer 14. oktober på Gyldendal. 350 sider


Bogens forsideVindens Port af Anne-Cathrine Riebnitzsky
Historisk roman fra Andalusien i 1300-tallet. Ibrahim Banu Said forsøger at være en nådig og klog borgherre for befolkningen i den berømte fæstning Al Qalat. ”I begyndelsen af 1300-tallet er den muslimske verden førende inden for lægevidenskab, matematik, astronomi og filosofi. I Al Qalat trives handel med både muslimer, kristne og jøder, og stedet er søgt af dygtige videnskabsmænd. Men da en kristen invasion nærmer sig fra nord, er spørgsmålet, om Ibrahim Banu Said kan redde sit folk, og om borgen er så uindtagelig som sit ry” (forlaget).
Udkommer 15. oktober på Lindhardt & Ringhof. 448 sider.


Bogens forsideTabernes Atlantis af Benjamin Lamberth
”Thomas har mistet alt. Kone, barn, arbejde og hjem. Efter endnu en druktur vågner han op på den øde ø Saltholm, et nådesløst miljø prisgivet storm og hav blot tolv kilometer fra Rådhuspladsen. Her må han slås for livet mod kulde, ensomhed og en brutal præmietyr. Mens hans flugtforsøg bliver stadig mere desperate, får han fornemmelsen af, at han er en del af et forhistorisk manderitual … en højaktuel roman om den moderne mands krise” (forlaget).
Udkommer 16. oktober på Byens Forlag. 252 sider.


Bogens forsidePigen i violinen af Knud Romer
Da pigen er fem år, får hun en violin, et instrument, der bliver altafgørende for hendes liv. Musikken besætter, henfører, besætter og bliver et fængsel, hun aldrig kan flygte fra. Forlaget beskriver bogen som ”et isnende eventyr om musikkens besættelse af en ung pige”.
Udkommer 21. oktober på Lindhardt & Ringhof. 144 sider.


Bogens forsideEfter åndemaneren af Kim Leine
Igen en trilogi ser sin slut i denne måned. Kim Leines tre storslåede nedslag i Grønlands historie er skelsættende i dansk litteratur, og jeg kan ikke vente med at læse den – men det må jeg jo. Mens de to første, ’Profeterne i Evighedsfjorden’ og ’Rød mand – sort mand’, foregår i 1700-tallet, er vi i denne rykket 100 år frem.
Forlaget beskriver bogen som ”en stor, dramatisk fortælling, der bevæger sig mellem en lille bygd i Vestgrønland, de barske landskaber på Grønlands østkyst og Herman Bangs dekadente København. En roman om danskere og grønlændere, om begær og bedrag, en families jagt på frihed og den mørke arv, der binder dem”.
Udkommer 28. oktober på Gyldendal. 736 sider


Andet af interesse:

Mørket under isen af Morten Hesseldahl. Udkommer 1. oktober på Modtryk. 342 sider

Fandens forår af Niels Krause-Kjær. Udkommer 16. oktober på Lindhardt & Ringhof. 300 sider

Alt dette kunne du få af Josefine Klougart. Udkommer 28. oktober på Gladiator. 328 sider

Frelseren fra Hvidovre af Kaspar Colling Nielsen. Udkommer 29. oktober på Politikens Forlag. 304 sider


De oversatte:

Bogens forsideStrega af Johanne Lykke Holm
”Sammen med otte andre unge kvinder ankommer Rafa til den lille italienske bjergby Strega for at arbejde på det majestætiske Hotel Olympic. Det strikse hotelpersonale lærer de unge kvinder at servere og stryge, lave mad og rede senge, men hotellet forbliver tomt, ingen gæster ankommer. I ledige øjeblikke kan de lade blikket vandre ud over dalen, de skydækkede bjerge, nonneklostret. Det monotone arbejde og isolationen bringer dem tæt sammen, og der opstår en samhørighed blandt de unge kvinder. Det hele kulminerer i en stor fest, hvor huset omsider fyldes med mennesker fra byen. Men katastrofen indtræffer, og en af de unge kvinder forsvinder” (forlaget).
Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2021
Udkommer 8. oktober på Gads Forlag. 184 sider. Oversat fra svensk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen


Bogens forsideTidevandet af Matt Brolly
Første bind på dansk i ny engelsk krimiserie om efterforskeren Louise Blackwell, der netop er ankommet til Weston-super-Mare. Hendes første sag bliver jagten på en seriemorder, der tilsyneladende har et religiøst hævnmotiv. Louise må erkende, at det ikke er nemt at være ny i et lille samfund, hvor alle kender alle
Udkommer 8. oktober på Lindhardt & Ringhof. 384 sider. Oversat fra engelsk af Anita Frank Goth


Bogens forsideSølvblik af John le Carré
Posthumt værk fra den engelske spionmester. Også denne bog foregår i en mindre engelsk kystby, hvor en ung mand slår sig ned som boghandler. En polsk immigrant opsøger ham og er ret så interesseret i boghandelen. Han ved også foruroligende meget om boghandleren og hans familie. Byen får også besøg af en spionchef fra London.
Forlaget beskriver bogen som ”en intens historie om et møde mellem uskyld og erfaring og mellem samfundspligt og personlig moral. John le Carré stiller i romanen spørgsmålet: Hvad skylder vi egentlig de mennesker, vi elsker?”
Udkommer 12. oktober på Gyldendal. 272 sider. Oversat fra engelsk af Jette Røssell


Bogens forsideTilstand af terror af Hillary Rodham Clinton og Louise Penny
Vi kender Louise Penny fra hendes populære serie om den canadiske kriminalinspektør Armande Gamache. I denne bog samarbejder hun med Hilary Clinton, hvem hun spurgte om hvad hendes værste mareridt som udenrigsminister havde været. Svaret var ”en terrorstat. Et land ude af kontrol, som befinder sig i en tilstand af kaos, frygt og håbløshed”.
Sådan startede samarbejdet med den rutinerede krimiforfatter og den tidligere toppolitiker. Forlaget beskriver bogen som ”en hæsblæsende thriller om internationale intriger, i en verden af diplomati og forræderi, og giver et sjældent indblik i det globale drama, der udspiller sig bag kulisserne og som kun en politisk insider vil kunne kende til”.
Udkommer 12. oktober på Hr. Ferdinand. 592 sider. Oversat fra amerikansk af Nanna Lund.


Bogens forsideÅh William! Af Elizabeth Strout
Forfatterens bøger om Lucy Barton har mange trofaste læsere i Danmark. De kan glæde sig til tredje bind, hvor Lucy netop har mistet sin anden mand, David. Hun tænker tilbage på samlivet med ham, men også på sin første mand, William. Forlaget beskriver bogen som ”en roman om at finde og miste livets store kærlighed og om de dybe spor livets tætte relationer sætter i os”. Den kan læses uafhængigt af de to første.
Udkommer 21. oktober på Gyldendal. 288 sider. Oversat fra amerikansk af Juliane Wammen


Bogens forsideFru Marta Oulie af Sigrid Undset
For første gang får vi Sigrid Undsets debutroman på dansk, selv om originaludgaven fra 1907 nok ikke har adskilt sig så meget i sproget. Bogen vakte stor opstand i Norge, da hun satte fokus på utroskab i ægteskabet – ovenikøbet begået af kvinden. Utroskab var dengang strafbart, og Martha martres også af sin samvittighed.
Udkommer 21. oktober på Turbine. 210 sider. Oversat fra norsk af Karen Fastrup


Andet af interesse:

Hændelsen af Annie Ernaux. Udkom 29. september på Gads Forlag. 112 sider. Oversat fra fransk af Niels Lyngsø

Simpel lidenskab af Annie Ernaux. Udkom 29. september på Gads Forlag. 80 sider. Oversat fra fransk af Niels Lyngsø

Tågen af Ragnar Jónasson (Hulda Hermannsdottir, #3). Udkommer 1. oktober på Gads Forlag. 288 sider. Oversat fra islandsk af Rolf Stavnem

Pigen i labyrinten af Guillaume Musso. Udkommer 5. oktober på Lindhardt & Ringhof. 246 sider. Oversat fra fransk af Anders Juel Michelsen

De glemte børns bog af Kristin Harmel. Udkommer 7. oktober på Gads Forlag. Oversat fra amerikansk af Randi Bjerre Høfring

Villa Måneskin af Veronica Henry. Udkommer 7. oktober på Cicero. 384 sider. Oversat fra engelsk af Ulla Oxvig.

Korsveje af Jonathan Franzen. Udkommer 8. oktober på Gyldendal. 600 sider. Oversat fra amerikansk af Mich Vraa

Don DeLillo: Stilheden Udkommer 8. oktober på Batzer & Co. 152 sider. Oversat fra amerikansk af Paul Klitnæs

ti amo af Hanne Ørstavik. Udkommer 8. oktober på Grif. 104 sider. Oversat fra norsk af Karen Fastrup

Forsvundet i mørket af Ellie Griffiths (Ruth Galloway, 9). udkommer 13. oktober på Gads Forlag. 349 sider. Oversat fra engelsk af Lærke Pade

Jul på øens hotel af Jenny Colgan. Udkommer 14. oktober på Cicero. 352 sider. Oversat fra engelsk af Marianne Linneberg Rasmussen

Familiebånd af Katrine Wessel. Udkommer 15. oktober på Hr. Ferdinand. 368 sider. Oversat fra norsk af Giovanna Alesandro

Den største gave af Katrine Wessel. Udkommer 15. oktober på Hr. Ferdinand. 320 sider. Oversat fra norsk af Giovanna Alesandro

Kattecafeen af Charlie Jonas. Udkommer 21. oktober på Cicero. 336 sider. Oversat fra tysk af Nanna Lund

Fader vor af Angela Lehner. Udkommer 21. oktober på Turbine. 284 sider. Oversat fra tysk af Ditte Engels Hermansen.

Krigsherre af Bernard Cornwell (Uthred, #13). Udkommer 22. oktober på Politikens Forlag. 400 sider. Oversat fra Engelsk af Poul Bratbjerg.

Islandske forbrydere af Einar Már Guðmundsson. Udkommer 27. oktober på Lindhardt & Ringhof. 266 sider. Oversat fra islandsk af Erik Skyum-Nielsen

Jeg finder dig af Harlan Coben. Udkommer 27. oktober på Gads Forlag. 344 sider. Oversat fra amerikansk af Johnnie McCoy

Krimimessen: Kommende krimier – oktober 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s