Krimimessen 2022 – Serier med mere

Fængselsmur20. krimimesse er overstået, og igen aner man ikke hvordan man skal få tid til at læse alle de gode krimier, man blev præsenteret for.

En gang 1980’erne besluttede man i Horsens at gøre op med byens image som fængselsby, en by der blev associeret med vold og kriminalitet, og lancerede sloganet ”Horsens blomstrer”. Det slog ikke rigtig an, og i dag er der nok ikke mange der husker, hvad det gik ud på. Knap tyve år senere fik en flok bibliotekarer og boghandlere den geniale idé at bruge Statsfængslet som blikfang, sætte fokus på kriminallitteratur.

Fotokavalkade
Udstilling af fotos fra 20 krimimesser

Det startede i det små i 2001 med en temadag om den nordiske kriminalroman i Horsens Ny Teater, og så voksede det lige så stille, indtil 2007 hvor Krimimessen flyttede op i det nu nedlagte Statsfængsel. Så eksploderede den og voksede sig større år for år. Pandemien kunne ikke slå den ihjel, og den 20. krimimesse i forgangne weekend trak 6100 gæster. Der var en afslappet stemning, og både forfattere og publikum viste tydeligt, at de var glade for at være tilbage i ”Fængslet”.


Åsa Larsson
Åsa Larsson skærer kage for

Serier med mere
Det er efterhånden svært at finde en ”standalone” krimi. Det er jo så nemt, man skal en gang for alle skabe en hovedperson og en scenografi, og slår det an, har man en fast indtægt. Ud over plottet skal læserne jo følge med i hovedpersonens liv, inkl. kone/mand, kæreste, børn og husdyr. Men der er jo den fare, at serien begynder at gå i tomgang. Jeg var fx meget glad for Ian Rankins serie om John Rebus, men jeg må indrømme at jeg er gået død i den. Jeg var et halvt år om at læse den næstsidste, ’Et hus af løgne’ fra 2019, som er den 22. Rebus-krimi. Nr. 23 dropper jeg.

Andre vælger at slutte, mens legen er god, mens de er på toppen. Tyske Gisa Klönne skrev fem fremragende krimier om kriminalkommissær Judith Krieger. Hendes landsmand Volker Kutscher skriver stadig på serien om Gereon Rath, men har meddelt at Rath forlader politiet efter Olympiaden i 1936.

På årets krimimesse blev Åsa Larssons sjette og sidste bind om Rebecka Martinsson præsenteret. Det var vigtigt for hende at knytte alle løse ender hos de gennemgående personer, og det synes jeg er lykkedes rigtig godt. Jeg vil savne den kantede Rebecka, der gør livet så svært for sig selv og andre, men det er bedre end at huske en Rebus med KOL og en vovhund der skal luftes i parken.

Det er jo individuelt hvor længe en forfatter kan holde liv i en kvalitetsserie. Nogle forfattere kører ovenikøbet med flere serier, og det kan måske være meget godt, for så har de friske øjne på den, de nu er i gang med. Så længe de ikke blander dem sammen 😊.

Den 21. krimimesse finder sted om mindre end et år, så vi kan allerede nu begynde at glæde os. Sæt X i kalenderen 25.26. marts 2023. Jeg er overbevist om, at de geniale bibliotekarer i Horsens igen vil præsentere et forrygende program.

Læs mere på Krimimessens hjemmeside


KrimiserierSerier er meget populære, og mange sætter pris på at læse dem i rækkefølge. Der er hjælp at hente i Hjørringbibliotekernes liste over krimiserier, se den her


One comment

  1. Har lige slugt Åsa Larssons sidste og nærmest grædt over afskeden med Rebecka. Larsson er imponerende god til at beskrive såvel mande- som kvindeproblemstillinger og interesser. Jeg holder vejret i håbet om, at Peter Robinson snart får fingeren ud med en ny Banks. Den mand skriver for langsomt, men hvor bliver man dog gode venner med ham!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s