Ny skønlitteratur – oktober 2014/ Oversat litteratur

Kastanjer og æblerEndelig kommer det formodentlig med længsel ventede 🙂 indlæg om oversat skønlitteratur i oktober, beklager meget forsinkelsen, der skyldes faktorer, jeg ikke selv har været herre over. Forsinkelsen gør, at visse titler allerede er udgivet og anmeldt i pressen.

Opdateret 20. oktober 2014

Der er desuden sket opdateringer i indlægget om dansk skønlitteratur i oktober


Bogens forsideSara Stridsberg: Beckomberga
I 2007 modtog forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris for den eksperimenterende roman, ‘Drømmefakultetet’. Nu får vi meget hurtigt efter den svenske udgave en dansk oversættelse, om hvilken forlaget skriver: En svimlende smuk og stor stor læseoplevelse. Bogens titel, BECKOMBERGA, er navnet på et nu nedlagt psykiatrisk hospital nord for Stockholm. Her foregår historien om den psykisk skrøbelige Jim, som i lange perioder er indlagt på hospitalet, og hans datter, der som barn besøger sin far, og som voksen forsøger at forstå hvem han er.
Udkommer 3. oktober på Hr. Ferdinand


Bogens forsideHaruki Murakami: Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår
Forfatteren kræver ingen præsentation, hans trofaste fans – som endnu engang har måttet sluge, at Nobelkomiteen har forbigået ham – sidder parat. “Den farveløse Tsukuru Tazikis pilgrimsfærd” er historien om at finde hinanden igen. Tsukuru slås med kærligheden i flere henseender (forlaget).
Udkommer 10. oktober på Klim


Bogens forsideEugen Ruge: Cabo de Gata
Forfatteren slog igennem herhjemme med DDR-slægtsromanen, ‘I tider med aftagende lys’. Her møder vi ham med noget helt andet, en lille sag på 196 sider om at finde sig selv. Forlaget skriver: En mand forlader alt: sin by, sit land, sit tidligere liv. Uden ret meget andet i bagagen end en hængekøje og et par skrivehæfter stiger han på toget for at tage sydpå. Tilfældigvis havner han i Cabo de Gata, Kattens Horn, et fiskerleje ved Middelhavskysten.
Udkommer 10. oktober på Batzer & Co


Bogens forsideArno Geiger: Den gamle konge i sit eksil – en bog om at blive dement
En bog om et emne, der fylder meget i manges hverdag.
Forlaget skriver: Bogen følger forfatteren og hans fars samvær fra faderens begyndende demens og til enden, døden. Beretningen bevarer respekten og kærligheden til faderen, men fortæller alligevel om absurditeten, de vanvittige dialoger, og de utroligt vanskelige problemer, pårørende står overfor, når et elsket menneske forandrer sig for øjnene af en.
Udkommer 13. oktober på Klim


Bogens forsideVolker Kutscher: Sagen Vaterland
Og nu til fjerde del af krimiserien fra Weimar-republikken, som jeg glæder mig helt specielt til og håber den lever op til sine forgængere.
Vi skal til det berlinske forlystelsessted “Hays Vaterland”, hvor Gereon Rath skal opklare sagen om en mand, der findes findes død i en af deres vareelevatorer, men finder ud af, at manden druknede forinden han endte her.
Udkommer 15. oktober på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideJonathan Franzen: Brudzone
… en roman om kærlighed og jordskælv. Men det er først og fremmest en roman om familien, som udspringet for de største seismologiske rystelser. Franzen dissekerer i sin store fortælling det moderne familieliv, der på godt og ondt udgør de fleste menneskers største brudzone  Brudzone er Jonathan Franzens anden bog, udgivet i USA i 1993 (forlaget)
Udkommer 17. oktober på Gyldendal


Bogens forsideClemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid.
Novellesamling af ung, tysk forfatter, der siges at være en sensation i ny tysk litteratur.
Forlaget skriver: En kvinde overtaler sin kæreste til at spærre hende inde i et bur i sit køkken. En oldgammel digter i en jernseng, der selv bliver pragtstykket i et litteraturarkivs samling. Og Lilly der efter en usædvanlig hård arbejdsdag må konstatere, at der ”var vokset små vinger frem på hendes skulderblade: beskidte, lyserøde og tilsyneladende skrøbelige hudfolder, der kløede som myggestik, og som hun endda kunne bevæge lidt op og ned, hvis hun virkelig anstrengte sig.”
Udkommer 21. oktober på Forlaget Vandkunsten


Bogens forsideAndrea Molesini: Villa Spada
Et nyt bekendtskab for os og for resten af verden.
Forlaget skriver: en munter, humoristisk og dramatisk dannelsesroman om italienske Paolos veje ind i voksenlivet via dramatiske begivenheder mod slutningen af Første Verdenskrig. Romanen er samtidig en melankolsk svanesang a la Lampedusas LEOPARDEN over en svunden tids klassebevidsthed og stærke idealer. De gamle værdier om loyalitet og tilhørsforhold står for fald – kun det ansvarlige individ står tilbage.
Udkommer 21. oktober på Gyldendal


modstanderens_doed_100Hans Keilson: Modstanderens død
Siden jeg læste den smukke Komedie i mol af den tysk-hollandske forfatter, har jeg set frem til den næste. Hans Keilson (1909-2011) flygtede i 1930’erne fra Tyskland til Holland, hvor han deltog i modstandskampen og skrev sine bøger, der blev udgivet i 1950’erne. For nogle år siden fik han et meget velfortjent come-back.
‘Modstanderens død’ handler om en ung jødisk mands skrækblandede fascination af en navnløs ’modstander’, som han ser vokse sig stadig mere magtfuld i 1930’ernes Tyskland. Det er en skræmmende historie, ikke alene i sin afdækning af den voksende trussel fra Hitler og den politik, han står for, men også i den unde jødiske mands fortvivlede forsøg på at finde mening og logik i noget så massivt meningsløst (forlaget)
Udkommer 21. oktober på Klim


Bogens forsideHanne Ørstavik: Der findes en stor åben plads i Bordeaux
Den norske forfatter har en række anmelderroste bøger bag sig, flere er oversat til dansk.
Denne nyeste er en roman om længsel efter nærhed og seksuel hengivelse og den smerte og fortabelse, det medfører, når den anden ikke er til at nå. En fascinerende udforskning af kærlighedens og begærets mange former (forlaget).
Udkommer 23. oktober på Gyldendal


Bogens forsideNathaniel Rich: Morgendagens odds
Forlaget skriver: skarp, morsom og satirisk roman over nye tendenser i USA, naturens luner og kapitalistiske kræfters udnyttelse af menneskers angst – og en usædvanlig historie om kærlighedens vilkår under dårlige odds.
Udkommer 23. oktober på Ordenes By


Bogens forsideMarit Tusvik: Sigrid Finne
Forfatteren er opsat på at nedskrive sin mors historie, alt det moren fortalte den sidste sommer de havde sammen. Hun havde siddet i skyggen under morens kirsebærtræ og tegnet, det var juli og usædvanlig varmt, og moren gik frem og tilbage med havesaksen i sit sædvanlige sommerudstyr: badedragt, stråhat og gummihandsker. Da moren dør året efter er forfatteren besat af at skrive historien ned.
’Sigrid Finne’ er et kærligt portræt af moren. Det er en bog om savn og om døden, men endnu mere er det en hyldest til livet som nu er forbi (forlaget)
Udkommer 24. oktober på Batzer & Co


Bogens forsideKjell Westö: Luftspejling 38
Endnu en bog, der er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris. Spændingen stiger. Vi er blandt det bedre svensksprogede borgerskab i Helsingfors i 1938, hvor Hitlers ekspansionspolitik vækker beundring, bl.a. i Onsdagsklubben, som bogens hovedperson, advokaten Claes Thune tilhører. Selv står han også over for en korsvej i sit liv, da hans smukke kone har forladt ham og udgivet en samling erotiske noveller.
I “Luftspejling 38 fortætter Kjell Westö sine hovedtemaer fra tidligere historiske romaner til en velkomponeret, stringent helhed som føles ny og thrilleragtig spændende. Han skaber et forløb som forgrener sig i tid og rum, men arbejder sig frem mod den tragiske, vagt anede og alligevel uventede opklaring” – Hufvudstadsbladet
Udkommer 31. oktober på Batzer & Co


Bogens forsideJan Guillou: Ikke at ville se
Igen en forfatter og en serie, der ikke behøver præsentation. Jan Guillous serie “Det store århundrede” er nu nået til Anden Verdenskrig
Udkommer 31. oktober på Modtryk


Andet af interesse:
Simon Urban: Plan D. Spænding. Udkommer 1. oktober på Lindhardt & Ringhof
Wilbur Smith: Ørkenguden Spænding. Udkommer 2. oktober på Lindhardt & Ringhof
Mogens Blom: Gidsel i Amman Spænding  Udkommer 3. oktober på Lindhardt & Ringhof
Elene Ferrante: Historien om et nyt navn (2. del af Min geniale veninde). Udkommer 3. oktober på Hr. Ferdinand
Joe Abercrombie: Stålets vilje. Fantasy. Udkommer 6. oktober på Gyldendal
Sofie Sarenbrant: Åbent hus. Krimi Udkommer 14. oktober på People’s Press
Sibylle Berg: Tusind tak for livet. Udkommer 16. oktober på Tiderne skifter
Julia Franck: Kærlighedsstjerner. Udkommer 17. oktober på Batzer & Co
Caroline Kepnes: Du. Udkommer 17. oktober på Politikens Forlag
Kristina Olsson: Davidsstjerner Krimi Udkommer 21. oktober på Modtryk
Hanne Bech Hansen: Under rosen Krimi Udkommer 23. oktober på Lindhardt & Ringhof
Jens Lapidus: VIP-rummet Spænding Udkommer 31. oktober på Modtryk
Paolo Giardano: Menneskekroppen. Udkommer 31. oktober på Tiderne skifter

4 comments

  1. Tak. De er lidt sjove at lave, selv om visse forlag mener det er et statshemmelighed, hvad de har tænkt sig at udgive. Samt at opgivne udgivelsesdatoer heller ikke altid stemmer. Fx kom Ruge dumpende, fordi jeg følger udgiveren på FB.
    Jeg har aldrig læst noget af den endnu engang forbigåede Nobelprisvinder, og det er åbenbart ikke Den farveløse …., jeg skal starte med 😉

  2. Rigtig fin liste 🙂
    Jeg er netop nu igang med Den farveløse… og jeg syntes den er fantastisk 🙂 🙂 Meget eftertænksom og fin. Men jeg var også vild med 1Q84… Så give den en chance Marit! Kh Anne Birgitte

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s