Krimimessen 2015 – en sikker succes

TagvindueHorsens har gjort det igen – stablet en krimimesse på benene, der siger sparto til alt.

Sidste weekend gik jeg frivilligt i fængsel – sammen med 5300 andre. Det er ved at blive en årlig tradition at skyde foråret ind med Krimimessen i Fængslet i Horsens.

Hvis der er nogen, der ikke ved det, kan jeg fortælle at for ni år siden, det år hvor Krimimessen rykkede fra Horsens Ny Teater til Fængslet, forlod de sidste fanger bygningen for at flytte ud til det nye topsikrede statsfængsel uden for byen. I dag bruges de gamle iøjnefaldende bygninger til til forskellige events, sidste weekend var det Krimimesse, denne weekend er det tatovering, Prison Tatoo. Der er konferencefaciliteter, hvor deltagerne kan overnatte i små enkelt indrettede værelser med tremmer for vinduerne, og der afholdes koncerter både ude og inde.

På årets krimimesse herskede der som sædvanlig  en dejlig afslappet stemning, især om søndagen hvor solen skinnede og den sibirske vind havde lagt sig lidt. Folk nød at slentre rundt og høre en forfatter her, en paneldebat der, se på standene, drikke kaffe eller snuppe en krimiøl med bekendte. Især var arrangementerne med fagfolk fra ”det virkelige liv” meget eftertragtede.

En pudsig oplevelse: da jeg på andendagen ankom, mødte jeg tre gutter uden for billetsalget, de brændte helt tydeligt for at kommunikere noget. Og ganske rigtigt, anføreren henvendte sig til mig og sagde: ”Og ved du så hvad? Når man kommer ind, er ikke andet end BØGER!!!” Og de gik hovedrystende bort. Med den tilstrømning, der var til Fængslet, havde de helt sikkert troet at det var Megadeath eller noget andet spændende – og ikke noget så kedeligt som BØGER! Sådan er vi jo så forskellige.

Thomas Rydahl
Thomas Rydahl

Som sædvanlig havde jeg udarbejdet en omhyggelig plan over hvem/hvad jeg skulle opleve hvor og hvornår, og som sædvanlig blev virkeligheden en hel anden. Jeg hørte et par paneldebatter, se nedenfor, og en del forfattere: herligt gensyn med nogen, mens andre var positive nye bekendskaber. Hvem? Nu er der jo det med korttidshukommelsen, men nogen stykker har da fæstnet sig. Håkan Nesser, selvfølgelig, Ann Cleeves, Lotte & Søren Hammer, Gard Sveen, Christ Tvedt og hans meget talende, nu medskrivende hustru, Elisabeth Guldbrandsen, Helene Tursten, Tove Alsterdal, Jean Hanff Korelitz, Sophie Hannah, Eva Marie Fredensborg og mange, mange flere.


Desuden overværede jeg to paneldebatter:

Lotte og Søren Hammer
Lotte og Søren Hammer

Skriver to bedre end én?
På en tidlig krimimesse fortalte Svend Åge Madsen i forbindelse med de krimier, han har skrevet sammen med sin kone under pseudonymet Marianne Kainsdatter, at der er intet, der kan holde sammen på et ægteskab som et godt mord.

Og den form for parterapi er blevet meget udbredt, ikke blot blandt ægtepar, men også søskende og andre slår sig sammen om at skrive en krimi. Det er egentlig ikke noget nyt, genrens nestorer, Maj Sjöwall og Per Wahlöö var jo også et ægtepar.

Alle har jo deres arbejdsmetoder, men et gennemgående træk er, at de fra starten laver en drejebog for plot, personer osv. Den kan så justeres hen ad vejen. Fælles er også at de skriver hver sit afsnit/scene/person og så sender det til hinanden. Der blev snakket om følelser – sårer man den anden part, hvis man ikke er tilfreds? Det er noget man må sætte sig ud over, for ellers kunne der jo ryge et ægteskab.  Til sidst ender værket som en enhed. Et sidste spørgsmål er, om man kan se, hvem der har skrevet hvad?

Skriver to så bedre end én? Det tror jeg ikke, der kom et endegyldigt svar på. Men det kan da komme an på en prøve; jeg har med stor fornøjelse læst et par bøger af Chris Tvedt og skal i gang med den første, han har skrevet sammen med hustruen.

Findes der en nordisk krimi-formel?
Dette var overskriften på en paneldebat med Jørn-Lier Horst (N), Agnete Friis (D) og Cilla & Rolf Börjlind i samtale med Elisabeth Barratt-Due (N). Der blev snakket lidt frem og tilbage, og selvfølgelig kom vi tilbage til Sjöwall/Wahlöö, det samfundskritiske element, melankolien og naturen, men egentlig er Nordic Noir blot et brand opfundet i England i kølvandet på ’Forbrydelsen’, ’Broen’ og andre krimiserier. Der var også en del løs snak, og faktisk lød samtalen lidt som en, jeg hørte sidste år.


Håkan Nesser
Håkan Nesser

Priser og diplomer
Lørdag blev uddelte Det Danske Kriminalakademi priser og diplomer. Palle Rosenkrantz-prisen gik for anden gang til svenske Håkan Nesser for Levende og døde i Winsford, tidligere har han fået den for ‘Skyggerne og regnen’ og Harald Mogensen-prisen gik til Thomas Rydahl for ‘Eremitten’. Læs mere her


skurkologi
Skurkologi ved Henrik Palle og Bo Tao Michaëlis

Skurkologi
I år nåede jeg også Dr. Palles og Dr. Michaëlis’ vidt berømte årlige forelæsning om Skurkologi, denne gang påviste de udprægede skurkagtige træk hos både Miss Marple og Sherlock Holmes :-). Herligt!

I dag er det Palmesøndag – påsken står for døren, vejrmeldingen er stadig lidt grumset, så det bliver måske igen mere krimivejr end havevejr – og det er jo ikke så ringe endda.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s