Ny skønlitteratur – juni 2015

Sommerfugl på blomstrende buskHvis man skal dømme efter årets første sommerdag bliver det en læsesommer – i sofaen i stedet for hængekøjen. Men på den anden side, det kan kun blive bedre vejrmæssigt.

Månedens boghøst byder på flere spændende ting, men det er tydeligt at forlagene er ved at gå i sommermode.

Udvalget er et udtryk for, hvad jeg selv synes ser spændenden ud. Oplysninger om udgivelsestidspunkt m.m. stammer fra saxo.com og forlagenes hjemmesider. Der kan komme opdateringer i månedens løb.


Danske udgivelser

Bogens forsideDen genfødte morder af A.J. Kazinsky
I tredje del af serien om gidselforhandler Niels Bentzon og hans kone, astrofysikeren Hannah Lund skal Bentzon udgive sig for at være patient på landets mest flugtsikre anstalt for at opklare et giftmord. Forlaget skriver: … en hæsblæsende kriminalroman om et mystisk mord og en flugtsikker anstalt, hvor dybe hemmeligheder er at spore.
’Den genfødte morder’ kan læses uafhængigt af de resterende to værker i serien.
Udkommer 4. juni på Politikens Forlag


Bogens forside

Sukker af Gitte Løkkegaard
Ungdomsroman om sex, jalousi, kærlighed og mørke hemmeligheder.
Forlaget skriver: Nina Maria Løvbjerg er en selvsikker pige på 19 år, der ved lige præcis, hvordan man scorer en fyr. Hun går i 3.g og lever et tilsyneladende normalt liv med fester, kæreste og familie. Men alt det ændrer sig, da hun får en affære med sin sexede nye chef Thomas. Affæren er i begyndelsen en spændende, altopslugende forelskelse, men bliver efterhånden en mørk hemmelighed, der kiler sig ind mellem Nina og hendes forældre, veninder og kæreste. Pludselig lever Nina et dobbeltliv, og hun er ikke længere den ubekymrede gymnasieelev, hun engang var.
Udkommer 9. juni på Politikens Forlag


Bogens forside

Bue P. Petersen: Black Box
Forlaget skriver: Black Box er historien om forfatteren Bue, der møder den prostituerede pige X. Han bliver vanvittigt forelsket i hende, og selvom hun stopper med sexarbejdet, da de bliver kærester, er det næsten umuligt for ham at leve med fortiden, der bliver ved at stikke sit grimme ansigt frem. For at kunne være i det skriver Bue dag for dag om alt det, der sker inde i ham og imellem de to, i et rasende forløb gennem nogle få, intense måneder.
Bogen er en benhård og kulsort ”knækket” roman, der opsamler kærlighedens og begærets smukke og uudholdelige og alt for private detaljer i sin lille, sorte box.
Udkommer 9. juni på People’s Press


Oversatte udgivelser

Bogens forsideI hovedet på Bruno Schulz af Maxim Biller
Novellesamling af en forfatter, der er ny for mig. Hans litterære gennembrud, ’Wenn ich einmal reich und tot bin’ (Hvis jeg var en rig mand, Rosinante, 1992) blev ved udgivelsen i 1990 udnævnt som “den jødiske litteraturs tilbagevenden til Tyskland”.
Maxim Biller er født i Tjekkoslovakiet af jødiske forældre, der var udvandret fra Sovjetunionen, senere flyttede familien til Vesttyskland. Han er prist for sin fine stil, og hans bøger er oversat til en række sprog. Han er tidligere udgivet på dansk hos Rosinante og People’s Press
Spiegel online skriver om forfatteren: ”Biller skriver med en selvfølgelig, ikke-påtrængende elegance; ingen i hans generation af tysksprogede forfattere kan måle sig med ham. Hans novelle har verdenslitteraturniveau”
Udkom 29. maj på Batzer & Co


Bogens forsidePatrick Melrose-romanerne af Edward St. Aubyn
’Patrick Melrose-romanerne’ er en romankvintet, hvor vi får de tre første del i ét bind nu, de to sidste til efteråret.  Efter alt at dømme bygger de på forfatterens erindringer fra det britiske aristokrati, men vi er langt fra ’Downton Abbey’ og lignende skønmalerier. Omtalen leder mere tanken hen på Evelyn Waughs bidske og satiriske afsløringer i romanform.
Del 1-3: Glem det; Dårligt nyt; En smule håb
Udkommer 4. juni på Gads Forlag


Bogens forside

Tigermælk af Stefanie de Velasco
Debutroman om to 14-årige piger en varm sommer i Berlin, hvor de flakker omkring, ryger pot og drikker tigermælk, har sex med tilfældige fyre for penge, begår småtyverier og deltager i vilde punkerfester.
En på en gang hjerteskærende og poetisk, rå og vild, sørgelig og morsom storbyroman som går lige i hjertet (forlaget)
Udkommer 12. juni på Batzer & Co


Bogens forsideKunsten at forelske sig af Cecilia Ahern
Sommeren (hvis den kommer) kalder på kærlighedsromaner, her har vi en af slagsen. Christine redder en mand fra at begå selvmord, men han er ikke alene om at have problemer. Kan de to mon hjælpe hinanden?
Udkommer 9. juni på People’s Press


Bogens forsideMåder at finde hjem på af Alejandro Zambra
Tredje danske udgivelse af den meget spændende og meget velskrivende chilenske forfatter, Alejandro Zambra. Forlaget skriver om bogen: Dette er historien om dem, der lærte at tegne og skrive, mens deres forældre blev medsammensvorne eller ofre for Augusto Pinochets diktatur i Chile. Det er historien om børn, der ikke forstår og så alligevel fornemmer, at noget er på spil. Dén glæder jeg mig til at læse.
Udkommer 12. juni på Skjødts Forlag


Bogens forside

Dora Bruder af Patrick Modiani
Ny roman af sidste års nobelvinder. Med udgangspunkt i en efterlysning i Paris Soir fra 1941 afdækker forfatteren historien om den jødiske om familie Bruder, og bogen bliver til en slags meditation over krigens mange ofre og fortabte skæbner. I forsøget på at undersøge Dora Bruders endeligt tvinges han til at stå ansigt til ansigt med sin egen families historie.
Udkommer 25. juni på Lindhardt & Ringhof


Andet af interesse:

Os af David Nicholls. Udkommer 4. juni på Gyldendal
Store små løgne af Liane Moriarty. Udkommer 9. juni på Gads Forlag
Feriegæsterne af Emma Straub. Udkommer 9. juni på Gads Forlag
Den sidste nat af Mari Jungstedt. Udkommer 12. juni på People’s Press
Fossildronningen af Michael Mortimer. Udkommer 22. juni på Modtryk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s