BogForum 2015

blomsterJeg er netop kommet hjem fra mit 12. BogForum – man er jo næsten veteran. De første otte år var det i embeds medfør som del af Litteratursidens redaktion, men de sidste fire har jeg været footloose and fancy-free.

I det gamle Forum, hvor BogForum blev afholdt i perioden 1992-2011, var rammerne meget begrænsede, det var svært at få en stand, publikum havde svært ved at flytte sig fra A til B, for der var folk alle vegne. Der var så proppet, at man så sig nødsaget til at nægte adgang for barnevogne, og derfor var der heller ikke meget for børn.

Det ændrede sig, da man i 2012 flyttede ud på Ama’r Fælled – til BellaCenteret, et stenkast fra mit gamle kollegium. Her er der lys og luft, og barnevogne med indhold er velkomne. Der er nu et stort område for børn og barnlige sjæle, man kan slå sig ned og høre Lars Mikkelsen læse op af drabelige eventyr – og hvor gør han det godt!

Inde i selve messehallen er der nu blevet mere plads til at bevæge sig rundt, der er kommet flere steder hvor man kan få noget anstændigt at spise uden at stå i kø i timevis. Der er også blevet plads til flere stande. Et er, at forlag som fx Mellemgaard nu er rigeligt repræsenteret, men te og gløg? Ok, jeg drikker spandevis af te, når jeg læser, men alligevel??? Og i år sågar en stand med læsebriller! Jeg ville aldrig købe nogen som helst brille hos andre end min egen optiker.

Det er så hvad det er, men i år har musikken invaderet messehallen. Gudbevar’s, jeg holder meget af musik, men hver ting til sin tid. Det var fx meget fint at man på Lindhardt & Ringhofs stand sluttede lørdagen af med Peter Poulsen, der læste egne digte op til blød jazz 🎶😄🎶.  Til gengæld blev man søndag morgen mødt af et støjhelvede, som jeg ikke gad finde årsagen til, men forsøgte at koncentrere mig om det forfatterinterview, jeg var stået tidligt op for at høre.

Aakjær-selskabet havde sin stand lige over for indgangen til Scenen. Aakjær skrev dejlige sange, som der er sat god musik til, men et par med guitar og en voldsom stemmepragt brølede Aakjær ind over interviewet med Kjell Westö. Så fremover vil jeg nok forbinde Aakjær med den finske borgerkrig.

Så skæg for sig og snot for sig, lad musikken drage til det gamle Forum, hvor Danish Music Awards har overtaget ”vores” weekend.

Men har min weekend så været et helvede? Nej slet ikke, det har faktisk været en fin og afslappende weekend. Som sædvanlig havde jeg lavet et program, som jeg mod sædvane næsten fulgte. Jeg trimmede det også hver morgen. Samtidig kan jeg godt lide at slentre rundt og lytte lidt her og lytte lidt der, og det blev der også tid til. Der blev også tid til at møde gamle kolleger

Carsten JensenHvis man ser på mit messeprogram, kan man godt beskylde mig for at rende efter mændene. Det blev til mange nordiske mænd i år: Kjell Westö (SF), Claes Östergren (S), Jón Kalman Stefánsson (I), Einar Már Gudmundson (I), Morten Pape (DK), Lutz Seiler (D), Lars Mytting (N) og endelig Carsten Jensen (DK), der afsluttede årets BogForum for mig med en gevaldig salut til den dansk regering.

Lotte ThraneÉn enkelt kvinde blev det dog til. Lotte Thrane har skrevet en bog om en af min barndoms yndlingsforfattere, Estrid Ott. Indrømmet, forfattere sagde mig ikke så meget dengang, men når jeg hører titler som ‘Da mor var dreng’, ‘Bimbis bog om Babsi’, ‘Børnene på sæteren’ og ‘Bjørne-Kari’ er jeg helt med. Estrid Ott var en ener i sin tid, accepterede aldrig sin pigerolle og skrev bøger, som jeg slugte råt. Hun skrev om piger, der gjorde spændende og farlige ting, som man ellers kun læste om i drengebøger. I bogen placerer forfatteren hende også i den tid, hun levede i (1900-1968), og den slags bøger kan jeg godt lide. Bogen hedder ‘Vildfugl og verdensborger’ og er udkommet på U-Press.

BøgerAndre fremviser billeder af stakkevis af bøger, som de har købt på BogForum. Min stak er meget lille, og jeg har kun betalt for en af dem, nemlig Året der gak, ATS 2015. En af mine BogForum-traditioner er at afslutte fredagen i selskab med Ole Rasmussen og Gorm Vølver, der serverer årets nyheder i sædvanlig ATS-stil.  Nogen gange tror jeg, at det er det eneste tidspunkt i året, jeg virkelig griner igennem.
De andre bøger bliver anmeldt her på siden på et tidspunkt.

Oh, jeg glæder mig allerede til BogForum 2016, som finder sted 11.-13. november

4 comments

  1. Jeg syntes, at læsebriller gav vildt meget mening – ligesom standen med de der ergonomiske bogholdere. Faktisk synes jeg, at der er alt for LIDT bogrelateret, som ikke er litteratur. Hvor er f.eks. alle de flotte notesbøger, boglige koppe osv.? Det kunne jeg sagtens købe mig fattig i på sådan en weekend 🙂

  2. Det er sikkert en generationssag, og som dig ville jeg ikke kunne undlade at købe en boglig kop. Men det der skal i den, køber jeg andetsteds. Jeg så godt “bogholderne” og fandt dem relevante, det var mest musikken, der distraherede. Og der var et sted, hvor man kunne købe smukke notesbøger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s