Året 2018 i bøger – status

Collage2018 er gået, og jeg nåede igen ikke op på mit satte mål, nemlig 52 bøger, i snit én om ugen.  Det blev “kun” til 44, men til gengæld var nogle af bøgerne ret tykke, fx ’Lykke-Per’, ’Vi de druknede’, ’Som pesten’ og ’David Copperfield’. Og antallet betyder jo ikke så meget.

Som beskæftigelsesterapi her i januar har jeg talt sammen, hvor mange sider det er blevet til, og det beløb sig til 14.424 sider i alt – det ligner jo noget, i snit 327,8 pr bog. Den tykkeste var på 818 sider (’Lykke-Per’ af Henrik Pontoppidan), den tyndeste på 63 (’Vi burde alle være feminister’ af Chimananda Ngozi Adichie).

Jeg havde også tænkt, at 2018 skulle være året, hvor læsning af e-bøger skulle rykke, men 7 ud af 44 titler er ikke mange. Til gengæld 700% flere end i 2017, hvor jeg kun læste én 😊. Det går bedre med lydbøger, som jeg primært lytter til, når jeg kører i Skodaen – og bare rolig, det går ikke ud over trafiksikkerheden. Det går fint på landevejene, men når bytrafikken bliver for tæt, hedder det SLUK!

Her kan man se, hvad jeg har læst i årets løb: Jeg har læst i 2018

Bedste bog:  ’Ar’ af Audur Ava Ólafsdóttir
Jeg har læst mange gode bøger i år, men Audur Ava Olafsdóttirs fine lille roman, ’Ar’, slog sine konkurrenter med flere (islænder)hestehoveder.

Bedste danske bog: ’Vi de druknede’ af Carsten Jensen
Bredt fortalt murstensroman om forfatterens hjemby, Marstal på Ærø. Gennem flere generationers søfolk fortælles byens glorværdige historie fra 1848 til 1945, hvor glansen og eventyret er gået af søfarten. I modsætning til de fleste romaner fra de syv have, handler denne lige så meget om kvinderne, der blev derhjemme og sørgede for hverdagen, og enkerne, er ikke havde en grav at besøge.

Bedste fagbog: ’Gudhjemtid’ af Poul Duedahl
Aarhus Universitetsforlag er i færd med at udgive en serie, der hedder ”100 Danmarkshistorier”: 100 bøger på 100 sider til 100 kroner, hver med sit emne. Således handler ’Gudhjemtid’ om den dag i 1894, hvor vi fik den samme tid. I dag er det en givet ting, men tidligere fulgte man solen, så det var morgen tidligere på Bornholm end i Hvide Sande. Med jernbanens opfindelse og de dertil hørende køreplaner, måtte man have et ensartet tidssystem. Og det gik ikke stille af. Trods bogens ringe omfang er den spækket med interessante oplysninger om tidsbegrebet.  https://unipress.dk/bogserier/100-danmarkshistorier/

Bedste krimi: Elly Griffiths
Jeg startede og sluttede 2018 med at læse den engelske krimiforfatter, Elly Griffiths. Hun skriver i den gode, gamle engelske krimitradition, men meget moderne. Ikke nogen tedrikkende gammeljomfruer eller opstyltede belgiske monokelbærere her.
Hovedpersonen er Ruth Galloway, retsmedicinsk arkæolog, og professor ved Universitetet i Norfolk.  Hun assisterer politiet, hvis de finder gamle knogler, der er hendes speciale. Andre gennemgående personer er kriminalinspektør Harry Nelson og druiden Cathbad.  Serien kan varmt anbefales.

Dårligste bog: ’Talent for mord’ af Andrew Wilson
Egentlig havde jeg tænkt, at denne skulle være Årets skuffelse, men helt ærligt havde jeg ikke de store forventninger. Den handler om de 11 dage, Agatha Christie var forsvundet i 1926, er dårligt skrevet og gabende kedelig.

Årets skuffelse er derimod ’Den fabelagtige familien Frank’ af Michael Frank, et selvbiografisk epos om en familie i Hollywood med et meget dominerede kvindeligt midtpunkt. Jeg havde forventet mig meget af den, og dårlig var den heller ikke. Den kunne til gengæld godt have brugt en kærlig redaktionel hånd, så den ikke blev så langtrukken.

Lidt statistik

Læste bøger i alt: 44

Papirbøger: 24
Lydbøger: 13
E-bøger: 7

Faglitteratur: 7, heraf biografier: 3
Romaner: 15
Noveller: 1
Børnebøger: 1
Krimi: 16
Klassikere: 2

Læst på norsk: 5
Læst på engelsk: 4

Hvor kom forfatteren fra:

Danmark: 18
Norge: 7
England: 5
Sverige: 4
USA: 2
Frankrig: 2 (forfatteren bor i Sverige)
Island: 1
Tyskland: 1
Italien: 1
Bolivia: 1
Japan: 1
Nigeria/USA: 1

Bloggen: Antallet af anmeldelser beløber sig til sølle fire ☹. Det er ikke noget at prale af. Igen må jeg tage mig sammen og anmelde bogen, straks jeg har læst den.

Det er gået bedre med artiklerne, 11 i alt, der primært handler om litterære priser.

Men jeg har brugt megen tid på de faste indlæg om næste måneds skønlitterære udgivelser. Det er faktisk et stort arbejde, og det glæder mig derfor, at så mange bruger dem og sætter pris på dem.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s