Anmeldelse: Familien Bruchfontaine af Keld Conradsen

Bogens forsideEn familie, der kom fra ingenting og ved hjælp af viljestyrke, hårdt arbejde og nådesløs ihærdighed nåede samfundets top – men som i alle familier er der brodne kar og skeletter i skabene.

Da tyskeren Otto Bruchfontaine i 1920 bliver løsladt fra britisk krigsfangenskab, søger han til Egernsund på den danske side af Flensborg Fjord. I et landområde, der netop er genforenet med Danmark efter tyskernes nederlag i Første Verdenskrig, kan man let forsvinde.

Otto har sine grunde til ikke at ville tilbage til Tyskland, men er ikke den almindelige lykkejæger, og han forsvinder ikke, tværtimod. Han har en opsparing i en bank i Bremen, og den bruger han til at overtage et teglværk og gifte sig med teglværksejerens datter, den smukke Dagmar. I løbet af kort tid bliver han den største på egnen, fordi han effektiviserer og opkøber andre teglværker i området. Han og Dagmar får fire børn og grundlægger dynastiet Bruchfontaine.

Han har nemlig næse for, hvad der fremover bliver brug for i samfundet, investerer klogt, og i årene, der kommer, ekspanderer familiefirmaet til også at dække cement, moler, ejendomme – you name it. Han ved udmærket, at det der var en god forretning i går, ikke nødvendigvis er det i morgen. Men det kræver engagement, hårdt arbejde og loyalitet over for familien. Bestyrelsesposter og direktørstillinger går til sønner, sønnesønner, svigersønner, kvinderne støtter og trækker i nogen tråde her og der. Men man skal bevise man kan noget, at man er en sand Bruchfontaine, der lever op til familiens æreskodeks.

Ud over stamfaderen Otto følger man mest sønnesønnen Valdemar, der hellere vil studere naturvidenskab, men bøjer sig – for man er vel en Bruchfontaine med en perfekt blanding af gode gener. Hans skæbne er nok bogens mest gribende forløb.

Fra 1920 til 1970 følger man den industrielle og samfundsmæssige udvikling i Danmark illustreret gennem familien. Og det er spændende og interessant læsning. Keld Conradsen er velskrivende, det opdagede jeg allerede i ’Stemte s’er’ (2009). Især beskrivelsen af livet i det genforenede grænseland er hans stærke side. I dag bliver samarbejdet i det dansk-tyske grænseland beundret i ind-og udland og indstillet til at komme på UNESCO’s verdensarvsliste, men tidligere har der været ondt blod mellem befolkningsgrupperne.

Efter Sudeterlands indlemmelse i det tyske rige i 1938 mente mange i det tyske mindretal, at det næste gang var Nordslesvigs tur til at komme “Heim ins Reich”, men sådan gik det jo ikke. Conradsen skildrer solidarisk de to befolkningsgruppers samliv både før, under og efter Anden Verdenskrig.

Bogen henvender sig til en bred læserskare, bl.a. elskere af slægtsromaner og folk der interesserer sig for Danmarks nyere historie.

Hørt som lydbog indlæst af PeterBøttger

Keld Conradsen: Familien Bruchfontaine
Modtryk, 2014. 343 sider
Omslag: Anna Kragelund
Lydbog: Modtryk, 2014. 10 timer, 32 minutter


Se også min bogliste på Litteratursiden om Litteratur fra Grænselandet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s