Ny skønlitteratur – juni & juli 2021

2106_200Ali Smith, Isabel Allende, Søren Ulrik Thomsen, Susanne Staun, Erling Jepsen og Jo Nesbø – noget for enhver smag.
I juni havde forlagene travlt som aldrig før, en parcelhuskrimi har set dagens lys, Søren Ulrik Thomsens samlede er udkommet i ét digert bind i anledning af at der er gået 30 år siden debuten med City Slang. Personligt  vil jeg glæde mig til at læse afslutningen på Ali Smith’s årstidskvartet og Booker-vinderen fra 2019, Bernardine Evaristo.
Juli var så mager at jeg har valgt at slå den sammen med juni.

Som sædvanlig er udvalget udtryk for hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bogforsider og data om bøgerne er hentet på forlagenes hjemmesider.
Jeg skal dybt beklage forsinkelsen, der er gået sommer i livet på matriklen.


De danske

sommerferiedigteSommerferiedigte af Nikolaj Zeuthen
Sommerferie, familieferie, strandture, museumsbesøg, familiebesøg – sådan er den danske sommerferie. I forlængelse af ’Viceværtsdigte’ (2019) udgiver Nikolaj Zeuthen en række digte, der portrætterer danskerne på ferie. ”Bogen samler sig til et flygtigt danmarksbillede med sol, skyer, regn, bølger og kålorme – men også til et familieportræt med en vranten teenagedatter, brødre der slås, forlystelsesparker og andre ganske almindelige op- og nedture” (forlaget).
Udkommer 1. juni på Gutkind. 76 sider


himmelankerHimmelanker af Line-Maria Lång
En ung forfatter møder en ældre etableret forfatter, som hun altid har beundret. De bliver venner, selv om de er meget forskellige. Da han dør, beslutter hun sig for at skrive om ham.
Forlaget skriver: ”’Himmelanker’ er Line-Maria Långs roman om hendes venskab med forfatteren Jan Sonnergaard og om hans død i 2016. En sorgfuld fortælling om at miste og at være bange for at glemme – men også en lys og sprudlende kærlighedserklæring til litteraturen, fantasien og venskabet”.
Udkommer 10. juni på Gyldendal. 252 sider


smertepunkterSmertepunkter – en parcelhuskrimi af Dorte Roholt
”På Fyrrevej, Birkevej, Egevej, Granvænget, Bøgevænget og de andre veje i Skovkvarteret står parcelhuse og haver knivskarpe, men inde bag de ulastelige facader har beboerne hver især deres smertepunkter og hemmeligheder. Det gælder blandt andre den bitre, fraskilte dagplejemor Mette, den stressramte, sygemeldte socialrådgiver Annemarie og den anorektiske teenager Daniel. Alle ved de noget om hinanden, som man nu gør i sådan et kvarter, og det gælder også i det nærliggende sociale boligområde Skovlinjen. Én bliver skubbet ud over kanten, og pludselig begynder folk at dø …” (forlaget).
Udkommer 17. juni på Brændpunkt. 276 sider


skroenerSkrøner af Jørn Riel
Danmarks store skrønefortæller, Jørn Riel, fyldte 90 forleden. I den anledning udgav Lindhardt & Ringhof en samling af de mest kendte af hans skrøner, udvalgt af ham selv
Forlaget præsenterer fortælleren af bogen: ”Jørn Riel er kendt og elsket for sine hjertevarme skrøner om de udstationerede fangstfolk i Nordøstgrønland. Fælles for skrønerne er, at de kredser om, hvad det vil sige at være menneske. De handler om liv og død, naturens utrolige urkraft og menneskets ukuelige vilje til at overleve – selv under de mest barske forhold. Med lun humor skildrer Jørn Riel livet som fanger nord for polarcirklen. Det er historier om polarkuller og drikkegilder, ensomhed og om at finde sig selv”.
Udkommer 23. juli på Lindhardt & Ringhof. 488 sider.


Andet af interesse:

Urværk af Ane Riel. Udkommer 3. juni på Lindhardt & Ringhof. 232 sider.

Skolekomedie af Erling Jepsen. Udkommer 4. juni på Gyldendal. 280 sider.

Onde drømme af Peter Poulsen. Udkommer 10. juni på Lindhardt & Ringhof. 104 sider.

Manden i huset af Susanne Staun. Udkommer 15. juni på Gyldendal. 160 sider

Opløst af Sara Blædel & Mads Peder Nordbo (krimi). Udkommer 16. juni på Politikens Forlag. 336 sider

Samlede Thomsen af Søren Ulrik Thomsen. Udkommer 24. juni på Gyldendal. 1280 sider

Manden i tre dele af Thomas Bagger (krimi). Udkommer 28. juni på Politikens Forlag. 382 sider.


De oversatte

sommerSommer af Ali Smith
Fjerde og sidste bind i Ali Smith’s serie om Storbritannien efter Brexit, ”Årstidskvartetten”. Vi er nået til februar 2020, voldsomme brande hærger Australien, man har opdaget en mystisk virus i Kina, de unge bekymrer sig om klimaet.
Forlaget præsenterer bogen som ”en roman om store, gennemgribende forandringer. Ali Smith skriver knivskarpt og håbefuldt om en mørk tid, og om mennesker som er i familie, men som ikke kender hinanden. Det er i hvert fald, det de tror. Men hvad er egentlig familie? Og hvad er det de alligevel har til fælles?
Udkommer 3. juni på Gyldendal. 384 sider. Oversat fra engelsk af Ninna Brenøe


pige_kvinde_andetPige, kvinde, andet af Bernardine Evaristo
12 vidt forskellige, men forbundne mennesker og deres liv i England – ”en række uforglemmelige karakterer, som spænder vidt i alder, seksualitet og social status. Alle søger de efter noget – en fælles fortid, en meningsfuld fremtid, nogen at elske. Forståelse fra en mor. Anerkendelse fra en far. Et sted at høre til. Eller måske bare et lille glimt af håb. … En stor, forgrenet fortælling om moderne kvindeliv: rørende, politisk, menneskelig – og umulig at slippe” (forlaget)
Bogen vandt Bookerprisen i 2019
Udkommer 4. juni på Gads Forlag. 443 sider. Oversat fra engelsk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen


malinaMalina af Ingeborg Bachmann
50 år efter udgivelsen får vi endelig denne tyske roman på dansk, en roman der er udråbt til at være en af efterkrigstidens vigtigste tyske romaner.
Forlaget præsenteret romanen som en ”kærlighedsroman, trekantsdrama, psykologisk thriller, historie om en forbrydelse – Malina er det hele. En imaginær selvbiografi, kaldte Ingeborg Bachmann den selv. Men først og fremmest er romanen en svimlende og fuldstændig omvæltende læseoplevelse for den, der giver sig tid til at finde ind i den”.
Romanen er udstyret med fyldige noter samt efterord ved Mette Moestrup.
Udkommer 11. juni på Grif. 360 sider. Oversat fra tysk af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad


Andet af interesse:

Mit kolde hjerte af Ashley Audrain. Udkommer 1. juni på Hr. Ferdinand. 400 sider. Oversat fra engelsk af Anne Mathiessen

En hæderlig mand af David Baldacci. Udkommer 1. juni på Lindhardt & Ringhof. 459 sider. Oversat fra amerikansk af Line Beck Rasmussen 

Passager 23 af Sebastian Fitzek (thriller). Udkommer 8. juni på Gutkind. 400 sider. Oversat fra tysk af Jacob Jonia

Jalousimanden og andre fortællinger af Jo Nesbø (noveller).  Spændingsbog. Udkommer 10. juni på Modtryk. 267 sider. Oversat fra norsk af Allan Hilton Andersen

Det der skiller os af Brit Bennett. Udkommer 10. juni på Gyldendal. 416 sider. Oversat fra amerikansk af Juliane Wammen

Læg verden bag jer af Rumaan Alam. Udkommer 10. juni på Politikens Forlag. 304 sider. Oversat fra amerikansk af Lisbeth Kjær Johansen

Hjertets boghandel af Veronica Henry. Udkommer 10. juni på Cicero. 352 sider. Oversat fra engelsk af Ulla Lauridsen

Det ottende liv af Nino Haratischwili. Udkommer 14. juni på Gutkind. 1100 sider. Oversat fra tysk af Nanna Lund.

Den japanske elsker af Isabel Allende. Udkommer 15. juni på Hr. Ferdinand. 320 sider. Oversat fra spansk af Lise Rifbjerg

De elskende fra Prag af Alyson Richman. Udkommer 17. juni på Lindhardt & Ringhof. 336 sider. Oversat fra engelsk af Louise Urth Olsen.

Resten er tavshed af Douglas Skelton. Udkommer 17. juni på Cicero. Oversat fra engelsk af Karsten Nielsen

Med hjertet som indsats af Simona Ahrnstedt. Udkommer 23. juni på Gutkind. ? sider. Oversat fra svensk af Signe Lyng

Vores sommer i Provence af Jennifer Bohnet. Udkommer 24. juni på Gyldendal. 360 sider. Oversat fra engelsk af Juliane Wammen

Den sidste årsfest af Liane Moriarty. Udkommer 24. juni på Hr. Ferdinand. 432 sider. Oversat fra engelsk af Ariane Veiergang

Hvor lyset slipper ind af Louise Penny. Udkommer 5. juli på Hr. Ferdinand. 528 sider. Oversat fra engelsk af Helena Fjelstrup Brennum.

Den lange vej hjem af Louise Penny. Udkommer 5. juli på Hr. Ferdinand. 448 sider. Oversat fra engelsk af Helena Fjelstrup Brennum.


Krimimessen: Kommende krimier – juni
https://krimimessen.dk/kommende-krimier-juni-2021.html

Krimimessen: Kommende krimier – juli & august
https://www.krimimessen.dk/kommende-krimier-juli-august.html


Liggestole

Fortsat god sommer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s