Anmeldelse: Vølvens vej – Snehild af Anne-Marie Vedsø Olesen

anmeldt af Anne Grete Jacobsen

Bogens forsideAnne-Marie Vedsø Olesen imponerer igen med en meget læseværdig og underholdende roman om Danmark i jernalderen. En eventyrlig og uforglemmelig roman, der har det hele: blodhævn, kærlighed, jalousi, svig, stærke kvinder og det hele kædet sammen med baggrund i nordisk mytologi og Vølvens spådom.

Asdis er højgravid, da veerne begynder, bliver hendes landsby overfaldet, og hun bliver nødt til at flygte ud i snestormen. Da hun næsten ikke kan mere, ser hun som i et syn en kæmpekvinde komme ridende på en ulv. Asdis er overbevist om, at det er døden hun ser, men det er Hyrrakin af jætternes slægt. Fødslen af Snehild bliver overværet af de tre norner.

Snehild vokser op i Himlinge sammen med sin mor, som er byens medicinkvinde. Himlinge bliver ledet af den dygtige konge Tormod og dronning Grid, og Snehild får lov til at kamptræne sammen med Tormods og Grids sønner,  tvillingerne Aslak og Roald. Snehild er en speciel pige, som ofte får syner om, hvad der skal ske.

Byens ypperstepræstinde Ragnfrid er  jaloux på både Snehild og Asdis – hvordan kan hun komme af med dem begge på en gang?

Snehild bliver tvunget til at flygte og hun får at vide af sin mor at ”dit liv afhænger af , at du lytter. Du kan redde dig selv. Men det kræver mod og handling, og det må du gøre alene.”

Snehild få at vide, at hun skal opsøge Hyrrokin, som bor i Jotunheimen på den anden side af floden Tryggevælde Å, der vil hun kunne få hjælp. Selv om Snehild i starten er meget betænkelig ved at opsøger jætterne, lærer hun meget af dem, og Snehild udvikler sig til at være en stærk og meget klog kvinde. Hun kan kæmpe , hun er kyndig  i at læse runer og hun har lært at beherske sin syner, og  Hyrrokin fortæller hende, at ”du kan blive en storslået Vølve. Der er kraft i dig. …Du er usædvanlig. Mere end du aner.”

Da Hurrokin har lært Snehild alt det hun kan, er på tide at vende hjem til Himlinge igen. Men det er et anderledes Himlinge hun vender hjem til. Kong Tormod har dræbt sin svoger, svogerens datter har svoret blodhævn, og ufred råder.

Jeg synes Anne-Marie Vedsø Olesen har skab et fabelagtigt univers, sproget flyder let, jeg kan godt lige den måde jætterne taler til menneske på – kalder dem uvidende skravl. Der er mange meget poetiske og smukke beskrivelser af naturen. Samtidig  kan jeg kun beundre hendes store viden om nordisk mytologi, og den måde hun har styr på  alle de mange personer  – guder som mennesker – og  de historier, som skaber et flot sammenhængende hele.

‘Vølvens vej – Snehild’ er første del af en trilogi, og jeg ser i den grad frem til næste bind i serien.

Anne-Marie Vedsø Olesen: Vølvens vej –Snehild
Lindhardt og Ringhof, 2021. 416 sider
Omslag : Simon Lilholt/Imperiet

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s