Anmeldelse: At svømme nøgen af Carla Guelfenbein

Bogens forsideFint lille trekantsdrama med den politiske uro i Chile i tiden op til militærkuppet som dystert bagtæppe.

Vi kender alle det, der i eftertiden blev kendt som 9/11 – den 11. september 2001, da kaprede fly fløj ind i Tvillingetårnene i New York. Samme dato, 28 år tidligere, gik et demokrati under, men da det var et sydamerikansk land, er det ved at gå i den store Glemmebog – især efter 9/11. Begge datoer, 11. september 1973 og 2001, har betydning i ’At svømme nøgen’.

I begyndelsen af 1970’erne beslutter Sophie, der er i sine sidste teenageår, at forlade moderen i Paris for at slutte sig til sin far, der er en af den chilenske præsident Allendes nærmeste medarbejdere. Hendes beslutning skyldes ikke et politisk engagement, men et ønske om at frigøre sig fra moderens beskyttelse. En beskyttelse moderen med god grund mener, hun har brug for, da hun er en usædvanlig skrøbelig, følsom og nervøs pige.

Trygheden finder hun hos den få år ældre spanske Morgana, som bor i samme ejendom. Der opstår et nærmest symbiotisk forhold mellem de to piger. De står hinanden nær, både psykisk og fysisk, og de sværmer sammen for den amerikanske digter, Anne Sexton, der af visse betegnes som noget overspændt. Citater fra hendes digte er gennemgående i romanen. Sophie, der er ved at udvikle sig til at en meget talentfuld kunstner, har ét stort ønske: at de to mennesker hun elsker mest her i verden, faderen Diego og Morgana, skal synes om hinanden – så vil hendes verden blive perfekt.

Det sker, men ikke som hun havde tænkt sig: de forelsker sig og indleder et forhold, som de holder skjult for Sophie. Da Morgana bliver gravid, kommer sandheden for en dag, og Sophie flygter hjem til moderen, forrådt og bedraget af dem, hun havde størst tillid til.

Samtidig tilspidses den politiske situation i landet. De tres samvær er romanen igennem i stigende grad blevet akkompagneret af sirener og skudsalver, der er optøjer, demonstrationer, attentater fra det yderste højre og yderste venstre. Et stigende crescendo ligesom den uholdbare situation mellem de tre.

Kort efter Sophies afrejse kuppes regeringen,  præsidentpaladset bombes og præsident Allende myrdes/begår selvmord (det kommer ud på et). Efter 11. september 1973 er alle regeringstro, heriblandt Diego, jaget vildt; han og Morgana, der lige har født, må gå under jorden, ses kun sjældent og under farlige forhold.

28 år senere opsøger Sophie sin halvsøster. Spørgsmålet er om mødet kan løse op for de tanker og følelser, hun har måttet kæmpe med lige siden afrejsen fra Chile. Er det altid bedst at kende sandheden?

’At svømme nøgen’ er en fin lille roman om kærlighed og venskab, den er poetisk, velskrevet og letlæst, men ikke nødvendigvis let glemt. Sprogligt minder den faktisk lidt om Sophie, skrøbelig og sart. Man kan læse den som modvægt til Isabel Allendes ordrige romaner

Carla Guelfenbein (f. 1959) har selv haft militærkuppet inde på kroppen, da hun sammen med sine forældre flygtede til England i 1976. Hun debuterede i 2002 med El revés del alma; på dansk har vi tidligere fået Kvinden i mit liv (Hr.Ferdinand, 2007), også en roman om kærlighed og venskab med Chiles historie som baggrund.

Carla Guelfenbein: At svømme nøgen

Rosenkilde & Bahnhof, 2013. 303 sider.
Originaludgave: Nadar desnudas. Alfaguara, 2012. Oversat af Liv Camilla Skjødt.

Bogen er modtaget til anmeldelse fra forlaget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s