Ny skønlitteratur – februar 2017

Stranden_1_loekken_200I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a. to vindere af Nordisk Råds Litteraturpris, Dag Solstad og Merethe Lindstrøm. 

Månedens indlæg må undvære personlige kommentarer, al omtale er sakset fra de respektive forlags hjemmesider. Jeg er på vej på ferie, og der kommer muligvis en opdatering midtvejs måneden. Hvis jeg har overset noget, må I gerne oplyse mig.


Opsamling:

På kanten af Martin Jensen. Udkom 20. januar på Klim. 168 sider

Nye rejsende af Tine Høeg. Udkom 27. januar på Rosinante. 224 sider


Danske udgivelser:

Bogens forside

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard
En stærk roman om den afstumpethed og afmagt, der opstår, når kærligheden forsvinder i en familie. Om vold. Om white trash. Om at blive voksen for tidligt. Om alt det, der sker, når håbet forsvinder.
Udkommer 2. februar på Lindhardt & Ringhof. 318 sider


Bogens forsideLove me do af Morten Sabroe
”Er det ikke historien om dig? At du glemmer at vande og fortælle dem, du omgiver dig med, hvor smukke de er?”
Sådan siger en stemme i Morten Sabroe. Han vil være et godt menneske, gøre noget for andre, men da han bor på det luksuriøse Bowery Hotel i New York med sin kone Do, begår han sit livs fejltagelse: Han går ind i en elevator. Han, der lider voldsomt af klaustrofobi!
Udkommer 14. februar på Politikens Forlag. 336 sider


Bogens forsideFejltagelsernes bog af Sanne Bjerg
En tjekkisk skakspiller. Et hus i Barcelona. En plan om at kidnappe Lionel Messi.
Tjekken Vaclav Krakowiak betragter livet som et skakspil og er panisk angst for fejl. Han driver et agentur hvor han hjælper andre med at undgå fejltagelser. Krakowiak finder ro i altings forudsigelighed, indtil han en dag bliver opsøgt af en ung mand med en pose appelsiner under armen. Før han ved af det, er den forsigtige Vaclav blevet draget ind i et usædvanligt eventyr, der ikke bare forandrer hans eget liv, men også inddrager en række personer i nabolaget og huset han bor i.
Udkommer 17. februar på Lindhardt & Ringhof. 528 sider


Bogens forsideDage med galopperende hjertebanken af Maja Lee Langvad
”Du skal ikke tage det personligt, at jeg har vendt mig mod skriften i stedet for mod dig. Ensomheden er ikke et valg, men en forudsætning for at nå dig.”
Hun er skrøbelig, stressramt og har fået nok af verden, men i sin nødvendige ensomhed lever hun med en sjælden intensitet. Hun skriver, ligesom hun trækker vejret. Tankerne vælter frem i bevidstheden. Det er tanker om venskaber under forandring, om bøger og sætninger, hun har skrevet og læst, om tavshed, tilhørsforhold og den rosenhave, hun drømmer om at få. Når hun skriver, er hun i kontakt med sig selv, med verden og ikke mindst med den kvinde, hun er smerteligt adskilt fra. For i skriften flyder tid og rum ud som farver opløst i vand.
Udkommer 23. februar på Gyldendal. 160 sider


Bogens forsideMarkløs af Malte Tellerup
Malte Tellerup bryder nyt land med sin debutroman, Markløs. Titlen er en gammelt udtryk for at gå planløst over en mark, uden at følge stier eller skel, og romanen går nye veje i sin skildring af, hvordan det står til i familien og i naturen netop nu – og ikke mindst: lige om lidt.
Udkommer 24. februar på Lindhardt & Ringhof. 170 sider


Andet af interesse:

Centrifugen af Keld Conradsen. Udkommer 10. februar på Modtryk. 388 sider

Skullfucking af Peder Frederik Jensen. Udkommer på 17. februar på Rosinante. 80 sider

En ærlig mand af Lars Kjædegaard. Udkommer 28. februar på Rosinante. 384 sider


Oversatte titler:

Bogens forsideFra vinterarkiverne af Merethe Lindstrøm
Rørende roman fra modtageren af Nordisk Råds Litteraturpris 2012. Poetisk og lavmælt fortælling fra et vinterkoldt Norge.
Merethe, der er forfatter og omkring de halvtreds, er flyttet med sin samlever og deres tre børn på landet, måske i et forsøg på at få lidt samling på livet. Han har i mange år kæmpet med bipolar lidelse – maniodepressivitet – og falder med jævne mellemrum tilbage i forskellige misbrug. Selv kommer hun fra en familie præget af psykiske sygdomme. Problemerne går ikke bare i arv fra generation til generation, de opsøger også hinanden i kærligheden.
Udkommer 2. februar på Tiderne Skifter. 225 sider. Oversat af Claus Clausen


Bogens forsideVelkommen til Amerika af Linda Boström Knausgaard
Den svenske forfatter Linda Boström Knausgård portrætterer i sin tredje roman Velkommen til Amerika  en familie, der bevæger sig på randen af en katastrofe. Med stor psykolgisk indsigt beskrives, hvorledes deres verden langsomt og smertefuldt lammes af død og sygdom, og dog med kærligheden og længslen som det opløftende element.
Velkommen til Amerika er et hjerteskærende portræt af en familie, der er gået i opløsning
Udkommer 9. februar på Lindhardt & Ringhof. 96 sider. Oversat af Charlotte A. E. Glahn


Bogens forsideGenerthed og værdighed af Dag Solstad
Dag Solstads prisbelønnede meterværk endelig på dansk.
Elias Rukla er en midaldrende, lettere alkoholiseret lektor ved Fagerborg Gymnasium. En dag i oktober bliver han slået af en pludselig indsigt under gennemgangen af Ibsens Vildanden for en uinteresseret gymnasieklasse. På vej ud gennem skolegården forsøger han forgæves at slå sin paraply op, men overmandes af et voldsomt raseri og overfuser de omkringstående elever. Rukla oplever dette som et uigenkaldeligt fald, og hændelsen udløser romanens tilbageblik, hvor Rukla ser tilbage på sit liv, på sin studietid, venskabet med Johan Corneliussen og ægteskabet med den ubeskriveligt smukke Eva Linde.
En rig og nuanceret roman om en mand, der ikke længere kan genkende verden omkring ham, en roman om forholdet mellem mennesker, men også om klassiske dannelsesidealer, som er gået tabt, om tavsheden, som har erstattet den intellektuelle samtale. Og som stiller det centrale spørgsmål: hvordan værdigheden kan bevares i et samfund, som drukner i overfladiske værdier.
Udkommer 24. februar på Rosinante. 192 sider.


Bogens forsideNiksen af Nathan Hill
“Denne bog knuste mit hjerte. Igen og igen. Den fik mig også til at grine. Jeg elskede den inderligt fra første side, og lige så meget på den sidste.” – National Public Radio
Samuel var 11 år, da hans mor forlod ham. Han har ikke set hende i tyve år, da hun pludselig er på alles læber efter at have kastet sten efter en republikansk præsidentkandidat. Medierne beskriver Faye som en radikal hippie med en broget fortid i Chicagos protestbevægelse i 1968, men så vidt Samuel ved, var hans mor en helt almindelig pige fra Iowa, der giftede sig med sin ungdomskæreste. Hvem er hun egentlig – og hvorfor forsvandt hun ud af hans liv?
Da Samuel begynder at grave i sin families historie for at skrive en sensationel bestseller om sin mor, Hippie Terroristen, finder han hemmeligheder, der tvinger ham til at se både Faye og sig selv i et nyt lys.
NIKSEN er en satirisk og bevægende roman om familie, politik, kærlighed – og tilgivelse. Til læsere af fx Donna Tartt, Jonathan Franzen og Maria Semple.
Udkommer 28. februar på Lindhardt & Ringhof. 750 sider. Oversat fra amerikansk af Karsten Nielsen


Andet af interesse:

Snigmorderens lærling af Robin Hobb. Udkommer 9. februar på Cicero. 432 sider

En femte årstid af Torkil Damhaug. Udkommer 10. februar på Modtryk. 588 sider. Oversat af Ilse M. Haugaard

Ondt blod af Emilie Schepp. Udkommer 17. februar på Politikens Forlag. 408 sider. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild

Sandgrav af Helene Tursten. Udkommer 28. februar på Lindhardt & Ringhof

Som stenen skinner af Britt Karin Larsen. Udkommer 24. februar på Gyldendal. 304 sider

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s