Krimimessen 2017 – set i bakspejlet

CollageKrimimessen 2017 overgik igen sig selv, både hvad arrangementer og besøgstal angår.

Årets krimimesse er for længst overstået, og i Horsens er man sikkert i fuld gang med at forberede næste års messe. Programmet i år var overvældende, men det skulle det også gerne være, for man havde sneget sig ind under den paraply, der hedder ”Kulturby Aarhus 2017”, og der fulgte penge med. Pengene var bl.a. brugt til at Mystery Trail rundt på området for børn og deres forældre.

Det omhyggelige program, jeg havde udarbejdet til om lørdagen, kunne skrottes, for der var simpelthen for mange mennesker – lange køer over alt, til foredrag, til mad, til toiletter – og især for at få en gratis bog, der i år var ’Offer uden ansigt’ af Stefan Ahnhem, som på messen præsenterede sin nyeste, ’Atten grader minus’- iført skotskternet habit, en forfatter man kunne få øje på.

Takket være de mange mennesker blev det til at jeg gik ind, hvor der nu var plads, og det var der gudskelov til engelske Rachel Abbott, italienske Gianrico Carofiglio, samt norske Gunnar Staalesen, Torkil Damhaug og Geir Tangen. Og, som jeg plejer, overværede jeg også prisoverrækkelserne, både Kriminalakademiets om lørdagen og publikumsprisen om søndagen – se ”faktaboks” nedenfor.

Kerstin Bergman og Sara Lövestam
Kerstin Bergman i samtale med Sara Lövestam

Søndag bestod af svenske kvinder og en enkelt vestindisk fange.

Kerstin Bergman (CrimeGarden) talte med to unge forfattere, som er nye spændende bekendtskaber i Danmark, Lisa Haagensen og Sara Lövestam. Dem skal jeg helt sikkert have fat i. Lida Wengel fra Horsens Bibliotek talte med en af mine helt store favoritter, Ann Rosman, som skriver fra Marstrand og i sine bøger stille og roligt afslører gåder i nutid og datid.

Messen blev for mit vedkommende afsluttet med et foredrag om den Dansk Vestindiske fange, Hezekiah Smith, der var så uheldig at sidde i Horsens Tugthus for 100 år siden, da vi solgte øerne til USA. Amerikanerne ville ikke kendes ved ham, de ville kun give de personer, der fysisk befandt sig på øerne på overdragelsestidspunktet, amerikansk statsborgerskab. Han blev siddende meget længere end sin dom, og til sidst besluttede man at udvise ham. Hans videre skæbne er ukendt.

Fakta om Krimimessen 2017:

Besøgstal: 7300

Prisvindere:

Publikumsprisen: Jens Henrik Jensen

Det danske kriminalakademis priser:

Palle Rosenkrantz Prisen (bedste krimi/spænding i 2016): Yrsa Sigurdardottir (Island) for ’DNA’

Harald Mogensen Prisen (bedste danske krimi/spænding i 2016): Lars Kjædegaard for ’Det der er værre’

Diplomer:

Årets debutantdiplom 2016: Nina von Staffeldt for ’Frosne beviser’

Anton Koch-diplomet (gives til en person som med entusiasme, engagement og bred faglighed har beskæftiget sig med kriminallitteraturens specifikke spilleregler, stil og sprog): Rebekka Andreasen, journalist og blogger på vildmedkrimi.dk’
Prisen er indstiftet til ære for Anton Koch-Nielsen, stifter af og formand for Det Danske Kriminalakademi indtil sin død i 2016

Sæt X i kalenderen ved weekenden 17.-18. marts 2018, for da løber Krimimessen 2018 af stabelen

Links: Krimimessen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s